Het is de tijd dat wel veel binnen zijn.  Ik hou erg van dit seizoen, de Sinterklaas en Kersttijd die nadert, gordijnen dicht, een potje thee erbij.  Doordeweeks kijk ik graag series, maar in het weekend vind ik het heerlijk om een echt spel op tafel te leggen. Lekker knus, even tijd voor elkaar. Voor jou schreef ik deze spellenblog in samenwerking met mijn medeblog maatje Michal die ook dol is op spelletjes. Welke spelletjes met kinderen zijn bij ons favoriet? We vertellen het je. 

999 Games

999 Games had dit jaar maar liefst 7 (!) nominaties voor ‘Speelgoed van het Jaar 2017’. Wow, dat is niet mis! Inmiddels is er ook bekend dat zij in twee categorieën gewonnen heben. Ik ben fan en early adapter van 999 Games (opgericht in 1990). Dat was ook de tijd dat ik nog wel eens naar het spellenspektakel in Eindhoven ging om het nieuwste van het nieuwste op het gebied van bordspellen te bekijken.

999 Games staat voor mij voor kwalitatief goede spellen, welke ook écht leuk zijn. Vroeger kocht ik nog wel eens iets wat erg kon tegenvallen. Met 999 Games heb ik daar doorgaans geen last van. Andere geweldige spelmakers vind ik HABA (voor kinderspellen) en Djeco (voor kinder kaartspellen), van deze drie merken heb ik aardig wat in de kast staan.

De favoriete spelletjes met kinderen

Pippa (4); speelt heel graag met Lilli’s magneet aankleedpopje van HABA, ook vind ze Nijntje kwartet erg leuk. Verder speelt ze vaak volgens haar eigen onbegrijpelijke regels en puzzelt ze heel graag.
Noor (7); houdt heel erg van bordspellen (YAY! Gelukkig maar!). Ze speelt graag het snelle mini Boomgaard van HABA, daarnaast kunnen we haar vaak strikken voor een potje UNO (Frozen UNO). Sinds kort heeft ze Rummicub omarmt. Maar toen we Leo moet naar de Kapper van 999 Games mochten testen was ze helemaal in de gloria. Dit is namelijk een coöperatief spel. Hoe leuk! Noor houdt namelijk niet zo erg van verliezen. Samen zorg je dat Leo bij de kapper komt. Als team tegen het spel als het ware. (Hou je van dit soort spellen, kijk dan ook eens naar ‘In De Ban van de Ring).
Leo begint in zijn bed, samen leg je een pad uit in gedekte tegels. Het spel is dus ook telkens anders. Samen moet je goed onthouden en mag je elkaar ook helpen om maar te winnen van de tijd. Supertof! Een beetje geluk, maar vooral memory.

Het bed van Leo

Leo zelf…

spelletjes met kinderen

Noor wordt heel blij van spelletjes spelen.

Laatst speelden we Isis en Osiris van 999 Games. Dat is een spel waarbij je elkaar heerlijk kunt dwarsbomen. Ook dat was al leuk voor Noor.

Bij Michal thuis worden deze spellen vaak uit de kast gehaald: Uno, Yamm’s, Boomgaard, het Buurman&Buurman-spel (zo leuk!) en Make ‘n Break (dat ik trouwens ken uit Litouwen waar ze het in één van onze accommodaties hadden staan). Ik kan niet zeggen welk spel de favoriet is van wie, maar dit is wat we momenteel veel spelen.

De klassiekers en verlanglijst van Nanda

1. Kolonisten van Catan | ik speel dit spel volgens het principe NO MERCY
2. Rummicub | mijn tactiek is gewoon te durven rijtjes door de war te gooien
3. Triviant | Blauw (aardrijkskundevragen)! Is mijn tactiek. Bijna altijd goed. In sport en spel ben ik beduidend minder

Op mijn verlanglijst dit jaar:
1. 30 Seconds
2. Halli Galli (dat speelde ik dit jaar voor het eerst op ons jaarlijkse vriendenweekend)
3. Buurman en Buurman, sinds de enthousiaste reactie van Michal hierboven.

Michal test Halli Galli

Alhoewel wij in Huize Reiswijzer kids&co graag spelletjes spelen, had ik tot voorkort nog nooit van het spel Halli Galli gehoord. Het spel met de bel – zoals het ook wel genoemd wordt – is een spel waarin snelheid belangrijk is. In het geval van de originele versie draait iedere speler om de beurt een kaart om met daarop een aantal stuks fruit. Als er van één soort fruit vijf stuks op tafel liggen, moet je zo snel mogelijk op de bel drukken. Bij de Party-uitvoering – die ik kreeg – staat op elke kaart één soort fruit, in één van de drie kleuren, met één van de drie muziekinstrumenten. Je moet zo snel mogelijk op de bel drukken als er twee kaarten op tafel liggen die tenminste twee eigenschappen gemeen hebben. Of als er een zingende pruim omgedraaid wordt. En dat is nog best ingewikkeld. Soms duurt het echt even voor mijn hersenen door hebben wat er op tafel ligt. En dan heeft dochter F alweer op de bel gedrukt. Of zoon P. Maar soms ben ik iets sneller en kom ik net onder één van hun handen op de bel terecht. Het bellen en de mislukte pogingen daartoe zorgen voor de nodige hilariteit en we hebben dan ook een hoop lol als we dit spel spelen. Omdat je snel moet kunnen rekenen of analyseren, is Halli Galli helaas niet heel geschikt voor de allerkleinsten (alhoewel je met hen natuurlijk wel een makkelijkere variant kunt verzinnen). Op de originele versie staat vanaf 6 jaar en op de party-uitvoering vanaf 8 jaar (dat laatste kan ik wel beamen). Wat ik prettig vind, is dat één spelletje ongeveer een kwartier duurt. Je kunt het dus even tussendoor doen. Al lukt dat in Huize Reiswijzer kids&co bijna nooit, want mijn medespelers willen altijd meteen nog een keer. Ik kan niet anders zeggen dan dat het goed is dat we Halli Galli nu wel kennen. Wij vinden het een leuk spel!


Ben jij op zoek naar een tof spel om te vragen? Check de site van 999 Games, hier staat uitgebreide informatie over de spellen. Hou je van pesten en dwarszitten, wil je een interactief spel (zoals Kolonisten van Catan, waarbij iedereen tegelijkertijd aan de beurt is) of liever cooperatief. Je vind het allemaal.

Print Friendly, PDF & Email