Zoals je misschien wel weet, waren wij, met de vriendengroep, op Texel. Net toen we op pad wilden gaan, begon het te regenen. In colonne reden we van onze groepsaccommodatie naar Schapenboerderij Texel op de Pontweg 77. Het zag er wat troosteloos uit, een grote lege parkeerplaats met veel modder. Gelukkig werd het al snel beter!
Lammetjestijd
Want maart is ook lammetjestijd! En dat betekent dat Schapenboerderij Texel in vol bedrijf is en je met wat geluk een geboorte meemaakt. Alle kersverse schapenmoeders staan in aparte hokken met hun knuffelzachte lammetjes.














Wat is er nog meer te doen op Schapenboerderij Texel?
Buiten het bekijken van de lammetjes zijn er in het winkeltje producten afkomstig van de schapen te koop. Denk aan op lanoline (schapenvet) gebaseerde producten, wol en prachtige, warme slofjes.
Er is een klein stukje educatie, over de herkomst de verschillende schapenrassen en er liggen foto’s om te laten zien op welke manier een lammetje geboren wordt (1 poot, 2 pootjes, hoofdje…en ploep!)
Buiten is een speeltuintje en zijn er nog veel meer boerderijdieren.
Binnen is een koffiehoekje met gezellige boekjes en de kinderen kunnen een foto maken op de tractor.
Lammetjes knuffelen
Achter in de schuur is een afgesloten ruimte waar lammetjes met wat body geknuffeld kunnen worden. Je gaat zitten op een strobaal en wacht tot je een lammetje wordt aangegeven. Ze blijven lekker rustig bij je zitten, ook heel leuk voor echt kleine kinderen!
Een geboorte!
En joepie, wij hadden het geluk om het te mogen zien. Een zwart schaap stond te puffen als een malle. Ze liep een beetje heen en weer en probeerde een plekje te vinden. Scharrelde nog maar weer eens verder, haar buik krampte samen. Ik werd misselijk. Rondom mij verzamelden zich steeds meer mensen, waaronder Noor. Ademloos stonden we te kijken. Daar kwam de veearts, met een vrolijke muts op. Ze legde het schaap, wat inmiddels was gaan liggen met haar achterkant naar het publiek toe. Ja, laten we het maar zo noemen, ik denk dat er zeker dertig mensen bij het hek stonden verzameld. Het zou het schaap een worst wezen. Als ik het mij goed herinner waren er bij mijn eerste bevalling ook tien tot twaalf mensen aanwezig, het kon mij ook niet schelen, ik voelde enorm met het schaap mee, dat snap je.
De veearts duwde de staat opzij, en ja hoor! Een pootje! Nog een pootje… Een hoofdje! En whoop, daar was een heel slap lammetje. Naast mij zei Noor nog steeds niets. En da’s een unicum. Dus je kunt je voorstellen hoe bijzonder zoiets is. Er werd snel iemand bij geroepen die nog nooit een zwart schaap op de wereld had gezet (en dat kennelijk wel graag wilde). En daar werd een tweede lammetje geboren. De veearts pakte het lam op. Oei. In eerste instantie is je gedachte dat zo’n beestje het niet heeft gehaald. Ze begon ermee te zwaaien. Wat is dat voor morbide humor? Oh wacht… Het lammetje begint te ademen. Blijkbaar een trucje om het ingeslikte vruchtwater snel uit de longetjes te krijgen. Lammetjes hebben niet zo’n slap nekje als mensenbaby’s, zoveel is duidelijk. Na wat vriendelijke klopjes ademen beide lammetjes. Ongelofelijk om te zien hoe snel ze op hun benen staan. De lammetjes worden meegenomen en moeder schaap hobbelt achter haar kroost aan, op naar een kamer voor alleen deze mama en haar kids.
De kinderen zijn er vol van. We constateren wel een verschil tussen de reacties van de jongens en van de meisjes. De meisjes vinden het mooi en bijzonder (en Noor vraagt zich af of er bij haar geboorte ook zoveel bloed was) en de jongetjes vinden het een beetje viezig, vooral dat die mevrouw met haar hand in de kont van het schaap ging. Haha.







Conclusie
Ben je in maart op het eiland dan is een bezoek aan Schapenboerderij Texel echt een must! Ook in de andere maanden is er genoeg te beleven.
Entree volwassenen: EUR 6,-
Entree kinderen 2 t/m 12 jaar: EUR 5,-
(prijzen gecheckt op 2mei22)
De boerderij is dagelijks geopend vanaf half februari tot begin november. In elk seizoen zijn er speciale dingen te doen.
Ik vond dit uitstapje vooral heel leuk met kinderen! Er is genoeg te doen en te zien voor ze. Kies bij voorkeur wel een mooie dag uit, zodat je ook wat van het buitengebeuren kunt genieten. Anderzijds was het juist op een regenachtige dag leuk om binnen te zijn in de warme schuur vol lammetjes. Hmm, tegenstrijdig!
Meer Texel?
– Museum Kaap Skil
– een dagje Texel
Er zijn 5 reactie's
Wat bijzonder dat je dat net meemaakt! En ik geloof dat zowel Pippa en het lammetje erg genieten van het knuffelen… Wat een schatjes 🙂
Ja, kers op de taart hoor!
Wat leuk! Ik heb een zwak voor lammetjes. Zo lief.. Ga dit zeker onthouden voor het geval ik ooit op Texel terecht kom!
Zo lief, die ruim in hun vel zittende lammetjes!
Leuk !! Doet me denken aan “vroeger”. Mijn Opa had schapen (en wij deels ook) en elk jaar hadden we 20-25 lammetjes. vooral als ze er 3 hadden moesten we de fles geven en woonde het lammetje de eerste paar dagen in huis 🙂 Groeten, Chris, Chris Travel Blog