Sardinië, gastblugger Antoinette heeft er gelukkig geen kaas van gegeten…

In de maand september bezochten wij het Italiaanse eiland Sardinië voor acht dagen. Ik zal meteen zeggen dat dit te kort is om het hele eiland goed te kunnen zien. Dit betekende keuzes maken. Wij vlogen op de zuidelijk gelegen stad Cagliari en zijn van daaruit het zuiden van Sardinië gaan verkennen.

Landschap Zuid-Sardinië

Landschap Zuid-Sardinië

Vanuit Amsterdam en Eindhoven kun je ook op de noordelijker gelegen steden Olbia en Alghero vliegen. Wanneer je het echt de tijd hebt, kun je met auto en boot naar Sardinië reizen en dit eventueel combineren met het Franse eiland Corsica.
Voor Italiaanse begrippen wordt er heel netjes gereden op Sardinië, dus dit is goed te doen.

Het schijnt dat de maand augustus zeer druk is, wanneer je deze maand kunt vermijden, is dat meegenomen. Zelf waren wij er de laatste week van september en gingen kamperen. Niets grote drukte en het weer was nog prima. Houd er wel rekening mee dat op 1 oktober de meeste campings hun poorten sluiten.
Naast kamperen kun je ook kiezen voor agriturismo, of te wel het logeren bij de boer. Het aanbod is divers.

Typische historische bouwwerken die je op Sardinië vindt zijn de Nuraghi, de meeste bekende Su Nuraxi staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en vind je bij de plaats Barumini. Het is absoluut de moeite waard om hier een rondleiding te doen.

Su Nuraxi

Su Nuraxi

Aangezien de campings op Sardinië aan de kust liggen en Barumini iets meer landinwaarts is, kozen we voor een overnachting in Hotel Sa Lolla. Het is een heel sfeervol hotelletje en heeft bovendien een zwembad op het dak. ‘s Avonds kun je hier ook uitstekend Italiaans eten.

Sa Lolla in Barumini

Sa Lolla in Barumini

Verder kun je ook verschillende andere interessante historische opgravingen bezoeken zoals bij onder andere Nora en Tharros.

Tharros

Tharros

Sardinië heeft schitterende zandstranden en veel kleine baaien. Veelal wordt er bij het zoeken naar een strandvakantie gekozen voor de oostkust, bijvoorbeeld in de toeristische plaatsen Costa Rei en Villasimius. Zelf was ik qua stranden en sfeer meer gecharmeerd van de in het zuid-westen gelegen Costa Verde.

Strand van de Costa Verde

Strand van de Costa Verde

Hier vind je onder andere Fluminimaggiore en het extreem brede strand van Piscinas. Om in Piscinas te komen moet je eerst over een spectaculaire weg rijden en kom je ook langs het verlaten mijnwerkersstadje Montevecchio.

Qua eten en drinken zijn er ook een aantal opmerkelijke dingen te melden over Sardinië.
Zo komt hier de casu marzu, dat letterlijk rotte kaas betekent, vandaan. Door extreem lange rijping nestelen zich larven in deze kaas. Door de larven worden de vetten in de kaas afgebroken waardoor de kaas heel zacht wordt. De casu marzu wordt vervolgens met larven erin geserveerd. Ik zeg geef mijn portie maar aan Fikkie!

Voor wat betreft de wijnen gaat het een stuk beter. De bekendste rode wijn van Sardinië is de Cannonau, een prettige krachtige wijn met tonen van bittere chocolade.
Zelf ben ik hier fan geworden van de witte Vermentino. Deze strogele wijn is zacht van smaak, heeft een bittertje in de afdronk en kan prima als aperitief gedronken worden, maar combineert ook goed met vis, schelp- en schaaldieren. Vermentino is gelukkig ook goed verkrijgbaar in Nederland.

Uiteraard mag je de hoofdstad van Sardinië, Cagliari niet overslaan.
‘Castello’ is het oude gedeelte van de stad en ligt op een heuvel, je hebt vanaf hier prachtig uitzicht. Bezoek ook zeker de Santa Maria kathedraal in dit gedeelte van de stad.

Santa Maria

Santa Maria

In Cagliari heb je leuke restaurantjes en terrassen en ook veel wijnbarretjes. Bij je glaasje wijn krijg je altijd een lekker hapje, gelukkig zat daar geen casu marzu bij…

Vermentino met hapje

Vermentino met hapje

Je las een oude post, het goede nieuws is: ik ga dit jaar op vakantie naar Sardinië, volg mij om tips te verzamelen!

Print Friendly, PDF & Email