Marokko - Wandernan

Marokko

Een roadtrip door Marokko

Marokko is een land van uitersten. Van droge, dorre vlakten en van sappige, groen weides. Van kusten met zandstranden en het Atlasgebergte met diepe ‘gorges’. Van prachtige steden met veel opsmuk tot berbernederzettingen en nomaden in de woestijn. Slapen onder de sterrenhemel of in een luxe riadh of een all inclusive in bijvoorbeeld Agadir.
Wat mij het meest opviel toen ik er was, was dat de mensen enorm relaxed zijn. Ik werd op het vliegveld helemaal niet overvallen door tientallen behulpzame kofferdragers en de mannen die je graag willen rondleiden in de kasbah zijn op zijn zachts gezegd charmant en galant. Dragen tasjes voor je.

Ik ben zelf in Marrakesh geweest en in Agadir. Essaouira staat hoog op mijn verlanglijst.

Plaatsen langs de route

Marrakesh

Druk! Er is veel verkeer in Marrakesh, met name rondom de Kasbah en de Koutoubia moskee. Kleuren, geuren en geluiden vechten om aandacht. Ezelkarren, snelle scooters, rokende taxi’s en bussen met toeristen, ze gaan allemaal langs en door de stad. Wil je dat even ontvluchten, ga dan naar een van de vele binnentuinen, zoals de tuin van Yves Saint Laurent of de Palmeraie.

Niet te missen:

 • een foto maken van een van de leerlooierijen in de stad
 • een voettocht (met gids! regel ergens een gids) in de kasbah, zo kom je ook bij de achterste steegjes zonder te verdwalen
 • rond de schemering op het Djemaa el Fna zijn

Agadir

Agadir is een moderne kustplaats. Het heeft een fijne, brede boulevard waar je heerlijk kunt flaneren. Aan deze boulevard vind je wat restaurants, strandbarretjes etc. daarachter zijn alle appartementen en hotels. Aan de zuidzijde zijn twee tophotels. Het Sofitel en Club Robinson Agadir. De eerste is een aanrader voor een romantische getaway, de ander een topper met (sportieve) kids.

Niet te missen:

 • wandelen of hardlopen over de boulevard
 • relaxen
 • surfen

Essaouira

Essaouira is een vissersdorpje welke is omgetoverd tot surfparadijs.

Praktisch

Je rijdt: rechts.
Je betaald met: dirham (welke je niet mag in- of exporteren!)

Eigenaardigeheden in Marokko:

 • mensen zijn aardig, probeer je wel even in te leven en lezen in de cultuur. Dat maakt je leven een stuk makkelijker
 • wanneer je op het Djemaa el Fna een foto wilt maken van de mensen daar, geef ze dan wat geld. Anders wordt je al snel voor hoer of iets dergelijks uitgemaakt. True story. Ik maakte op dat moment overigens niet eens een foto van iets specifiek. Ik hou niet van zulke plekken, maar ok… als je die killer foto wilt maken, stop even een paar losse dirhams in je zak
 • zorg voor voldoende water en voedsel op rijdagen. Je vind in Marokko niet in elk dorpje een supermarkt waar je iets kunt halen
 • dinnershow Chez Ali is geen aanrader, wil je er meer over weten, mag je mij altijd mailen!

Men eet veel rijst en couscous. Vis, lam en geit zijn de belangrijkste proteïnen. Heerlijk gekruide stoofschotels uit de tajine zijn natuurlijk een aanrader. In de hotels in Agadir zijn ‘gewone’ buffetten met meer Europees georiënteerd eten.
Let wel op. De hygiëne is niet zoals wij hem gewend zijn!

Neem dit zeker mee:

 • desinfecterende handgel
 • oefen voor vertrek alvast je Frans met de app Duolingo
 • zonnebrand