Museumkaart met kinderen, wat hebben wij gedaan? - Wandernan

Museumkaart met kinderen, wat hebben wij gedaan?

Wat hebben wij gedaan met onze museumkaart? Een jaar lang gratis musea bezoeken. Sommige stonden al een tijdje op mijn lijstje (Archeon, openluchtmuseum Arnhem, Aviodrome).

De kosten

Voor ons gezin, twee volwassenen en twee kinderen van 8 en 5 jaar oud, betaalden we EUR 180,- voor een heel jaar. En over dat jaar doet niemand moeilijk, je krijgt er zelfs een weekje bij en ze worden supersnel verstuurd.

Wat hebben wij bezocht? Ik heb het even per provincie ingedeeld en zal deze post regelmatig aanvullen.

Noord-Holland

Broekerveiling in Broek op Langedijk; als allereerste museum, bezochten we die in het dorp. Ik was er al jaren niet geweest, vroeger wel op schoolreisje. Maar nu waren we in de winter. Dan is het geen aanrader. Een aantal dingen die het museum zo leuk en speciaal maken, is dan niet in gebruik. We gaan zeker een keer terug op een mooie dag in de zomer.
Bespaard: EUR 36,50 (1 volwassene, 2 kinderen)

Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder; het verleden en heden van de KNRM. Hoe werden vroeger mensen gered? En nu? Speurtochten op maat. (voor Pippa van 5 was het hier nog een beetje te ingewikkeld).  Leuk museum voor een regenachtige zondag.
Bespaard: EUR 31,-

Scheepvaartmuseum in Amsterdam; wij vonden vooral het deel over de verandering van de kijk op walvissen (van zeemonsters, naar handel, naar beschermde knuffeldieren) erg leuk. Een wandeling over het VOC-schip de Amsterdam en daarbij de simulatie met VR-bril -> een vlucht over Amsterdam in de VOC-tijd. En de afdeling met foto’s over scheepvaart sprak mij enorm aan. Bespaard: EUR 49,-

Pietendorp: in het Zuiderzeemuseum waren wij al eens geweest, maar in het Pietendorp nog niet! Wat was dat een geweldige ervaring. Het Zuiderzeemuseum wordt door ongeveer 150 pieten bezet. Kinderen kunnen skelterracen, het dak op, door de schoorstenen, pepernotenbomenplanten, surprisetorens bouwen en zelfs Sinterklaas bestellen. 
Bespaard: EUR 52,-

NEMO: In Amsterdam bezochten we NEMO. Deze stond al even op ons verlanglijstje. Ik twijfelde nog even of dit wel geschikt zou zijn voor Pippa. Maar dat hoefde echt niet. Ze vond het ontzettend leuk en heeft het nog over kettingreacties. Hier is voor kinderen vanaf een jaar of 5 van alles te ontdekken. Met name het laborartorium vonden mijn meiden erg leuk! 
Bespaard: EUR 52,50

Verkademuseum: zelf een chocoladewikkel maken (bijbetalen EUR 2,50) en van alles ontdekken over de geschiedenis van Verkade. Van de koekjes en chocolade. En de import en export in de Zaan. Erg leerzaam, niet te groot!
Bespaard: EUR 50,-

De Halve Maen: dit uitstapje vond ik niet zo heel erg boeiend. De kinderen vonden het Playmobil piratenschip het leukst. Je kunt hier kijken op een replica van een VOC-schip. Omdat we bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam al op een veel groter schip waren geweest, was dit niet zo indrukwekkend. In het bijbehorende museum is niet heel erg veel te zien vonden wij. 
Bespaard: EUR 32,-

Utrecht

Nijntjemuseum in Utrecht: leuk tot een jaar of 8. Onze Noor van 8 vond het in elk geval nog érg leuk (maar ging niet in de klas vertellen dat ze er geweest was). Kids kunnen eindeloos spelen in het huis van Nijntje, de tuin, als dokter of in de verkeerstuin. De meeste mensen zijn er wel met anderhalf uur doorheen. Wij deden er iets langer over. Let op; het best reserveer je alvast kaartjes, want in dit museum wordt met tijdslots gewerkt.
Bespaard: EUR 23,50

Museum Speelklok: hier kun je alles zien over muziekinstrumenten en automaten. Wij zijn over dit museum unaniem. We vonden  hier weinig wat ons aansprak.
Bespaard: EUR 36,-

Overijssel

Buitenmuseum Ootmarsum: een wandeling langs oude Twentse boerderijen. Hier en daar iets aardigs te zien. Dit museum kan veel leuker gemaakt worden voor kinderen door er wat speurtochten (voor verschillende leeftijden) aan te bieden en een erfje te maken met oud-Hollandse kinderspelletjes.
Bespaard: EUR 14,-

Natura Docet in Denekamp: enorm tof museum. Hier hebben de kinderen een hoop van opgestoken op een speelse manier. Opgezette dieren. Fossielen. Zelf een uilenbal pluizen. Hoe zien kikkers? En wat ziet een haas? Dat soort vragen worden beantwoordt. Vergeet ook niet het gezellige tuinkamer restaurant uit te proberen.
Bespaard: EUR 29,-

Anton Pieckmuseum in Hattem: de kinderen vond het niet bijzonder, maar het is een erg klein museum, dus prima om even samen te bekijken. Prachtige olieverfschilderijen, etsen, schetsen. En toen wij er waren ook een expositie van Hans de Beer (onder andere van Lars de Kleine IJsbeer).
Bespaard: EUR 20,-

Bakkerijmuseum Hattem: hier hebben we genoten. Een toffe speurtocht. Zelf koekjes maken. Een half uurtje theater van een acteur/bakker. Heel de tijd de heerlijke geuren van baksels.
Bespaard: EUR 29,-

Speelgoedmuseum Deventer: In dit museum doe je een speeltocht. Trek even extra veel tijd uit voor de speelzolder (met oa houten treinbaan, poppenkast en poppenhuis).
Bespaard: EUR 14,-

Flevoland

Aviodrome: súper veel te spelen in dit museum. De geschiedenis kon mijn kids maar matig boeien. Wat ze wel leuk vonden? Een Boeing 747 van binnen bekijken. Ik vond zelf het nagebouwde Schiphol van de jaren 20 erg leuk om te zien. En met hoeveel zorg de oude vliegtuigen onderhouden zijn. De meisjes hebben eindeloos gespeeld. Binnen, buiten,… tussendoor. Dat is heel slim gedaan in dit museum.
Bespaard: EUR 65,80

Gelderland

Openluchtmuseum Arnhem: te veel te doen voor 1 dag. Een wandeling door allerlei huizen in het verleden. Een boerderij uit Zuid-Scharwoude, een Molukse barak, een oude caravan. Molens, de bakkerij, de Zaan. Tussendoor vind je een tram met 7 haltes voor vermoeide beentjes. De kinderen vonden ‘kindererf’ waar ze klusje konden doen met bezems en water (koeien melken, steltlope etc) erg tof. De speeltuin in hetzelfde deel is ook súper! Trek daar maar rustig een uurtje voor uit.
Wij zijn hier zelfs een paar dagen later terug gegaan!
Bespaard: EUR 72,-

Afrika Museum in Berg en Dal: Er is een binnen- en een buitenmuseum. Binnen vind je prachtige gebruiksvoorwerpen, sieraden en kunst. Op dit moment is er een tentoonstelling ‘sieraden’ en kunnen kinderen in de werkplaats een eigen armband maken met glaskralen. Erg leuk!
Buiten zijn wat dorpjes min of meer nagebouwd. Er is een speeltuintje en een gezellig, geheel in Afrikaanse stijl terrasje. De kinderen waren moe en zagen er niet zo veel in. Ik vond het binnenmuseum erg mooi en het buitenmuseum gewoon en fijn wandelingetje.
Alles staat wel mooi aangegeven.
Bespaard: EUR 42,-

Friesland

Natuurmuseum Fryslân: we hadden hier een leuke ochtend en vonden vooral de onderwaterervaring erg leuk! Verder opgezette dieren, een bezoek aan de tandarts en als het meezit is er theater (in ons geval was dit gedeelte niet geopend).
Bespaard: EUR 46,-

De teller staat op

Wij hebben 13 musea bezocht.
Waarvan 1 twee keer.
Aan entree hadden wij anders uitgegeven: EUR 739,30
Bijgehouden tot en met 9 december. We hebben nog een paar maanden te gaan, want onze museumkaart loopt tot februari 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *