Tijdens ons verblijf in Landal Greenpark ‘het Land van Bartje’ zijn wij er even tussenuit gepiept, terwijl mijn ouders de wacht over Noor hielden. Wat ga je doen als je midden in Drenthe zit en je hebt maar een paar uur? Dan maakt het je niet zoveel uit waar je heen gaat. Wij kozen voor museumdorpje Orvelte. Het was heerlijk weer en het zag er zo pittoresk uit als op de plaatjes.

Museumdorp versus monumentendorp Orvelte

Behalve wij, waren er in het dorpje een schoolklasje met pukkelige pubers en een paar handen vol grijsaards. Het mocht de pret niet drukken. Ik denk zeker dat het leuk is om dit dorpje met kinderen vanaf een jaar of zes te bezoeken, in het hoogseizoen. Er is het een en ander te zien aan ‘oude ambachten’ en je kunt wat oude Drentse boerderijen bekijken.

Persoonlijk had ik er meer van verwacht. Je kunt er in diverse winkeltjes streekproducten kopen, ik vind het altijd leuk om daar even tussen te kijken (en kom op een of andere manier altijd thuis met mosterd?!??!). Verder is er een leuk kinderspeelgoedwinkeltje en voor de rest begrijp ik het niet. Wat doet een winkel met boedha’s en kristallen in een authentiek Drents dorpje?

Gelukkig kwam het allemaal nog goed. We gingen naar een demonstratie glasblazen. Nu zul je denken ‘goh, had je echt niets beters te doen?’. Het waren ongeveer ook mijn woorden, toen we daar zaten, tussen de 80-plussers in dat warme schuurtje. ‘Wat the F*CK doen we hier?’ Het schijnt de bedoeling te zijn dat als hubby tegen de museumlokker zegt: ‘Dat lijkt me leuk!’ Op zijn vraag of we een demonstratie glasblazen willen zien, dat ik dan moet zeggen: ‘Nee! Daar heb ik geen zin in! HEEL NIET!’ Tja, zo kom ik altijd over als een bitch, dus ik liet me deze keer als een mak schaapje naar binnen brengen.

Maar eigenlijk was het het goedkoopste theater wat ik ooit gezien heb. ‘Hot Mark’ is met zijn Engelse accent en begeleidende humor de topattractie van het dorp. In vijfenveertig minuten legt hij de ins & outs van het glasblazen uit, wat mij frankly niet zo heel veel boeit, maar vijfenveertig minuten lachen is dan wel weer aan mij besteed. Ja, ik heb er van genoten.

Hot Mark aan het werk

Hot Mark aan het werk

Kom je dus in Orvelte en denk je, net als ik, dat de dag niet meer helemaal te redden is, stap dan even binnen bij Hot Mark!

Kijk op dit bord om te zien wanneer Hot Mark zijn volgende 'show' geeft

Kijk op dit bord om te zien wanneer Hot Mark zijn volgende ‘show’ geeft

Enneh…voor EUR 5,- entree, goedkoopste stand-up comedy ooit, krijg je een kopje gratis koffie bij Schapendrift, en da’s heel lekkere koffie ook nog eens, plus ze hebben er appeltaart. Met slagroom. Dus.

Restaurant Schapendrift

Restaurant Schapendrift

Print Friendly, PDF & Email