Via vakantieveilingen had in in februari enthousiast allerlei kaartjes weten te bemachtigen. Alleen kon ik vrij slecht tijd vinden om ze op te maken. Geen nood, de meeste kaarten zijn vrij lang geldig. En zo hadden we nog ‘iets leuks’ liggen, een bezoek aan het museum van de twintigste eeuw.

Locatie
Het museum van de twintigste eeuw is gevestigd in de voormalige gevangenis op het Oostereiland. Op hetzelfde eiland vind je ook een bioscoop, hotel en brasserie. Tevens is de replica van het 17e eeuwse VOC-schip de Halve Maen sinds kort te bewonderen! Het is een uitstekende plek om je bezoek aan Hoorn te beginnen, mocht je van verder weg komen.
Hoorn is perfect te bereiken per trein, het is een compact stadje en op de hele weg van het station naar het Oostereiland zijn prachtige gebouwen en gezellige winkels te zien.
Kom je toch met de auto, volg dan de instructie van de website niet. Er staat namelijk dat je P – Havens moet volgen, maar die borden hebben wij tot twee keer toe niet gezien. Wanneer je over navigatie beschikt, stel deze dan gewoon in op ‘Nieuwe Wal, Hoorn’. Wandel door de Oosterpoort, Kleine Oost en de Kade richting het museum.
Wanneer het geen koopzondag is, parkeer je gemakkelijk en dichterbij op de Westerdijk.

Wat kun je er zien?
Je kunt hier van alles gaan zien wat hip en hot was in de twintigste eeuw. Je wandelt door de tijd heen. Voor de een een feest der herkenning (voor mij logischerwijs vanaf de jaren ’70), voor de ander een en al verbazing (de jongere garde). Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe men een tafel mooi dekte in de jaren ’40.
Er is een klein straatje gemaakt met winkels, een bakkertje, kruidenier, notariskantoor etc.
Er zijn rijen met oude telefoons, vanaf de eerste mobiel, fototoestellen en televisie’s. Je kunt even aanschuiven en een pennetje breien terwijl je een stukje leest uit een oude Avenue. Ik ging daarin op zoek naar de tekstjes over reizen. En vond deze erg grappig.

IMG_1717
Hoorn 2 kleiner
Hoorn3

Kinderen yay or nay?
Zeker meenemen! Ik zou zelfs willen stellen dat het een perfect uitje is voor opa’s en oma’s die iets willen ondernemen met de kleinkinderen. Het is natuurlijk geweldig leuk als je wat verhalen kunt vertellen bij al de oude spulletjes.
Noor (4) heeft zich er prima vermaakt.
Halverwege, bij de speelgoedzaal (Barbie’s! Zoveel Barbie’s!) is een speeltafel met Lego en een keukentje. Een leuk intermezzo voor de tocht door het museum.
Vanaf 4 jaar zou ik dus zeggen.

Hoorn 4
Hoorn 5

Tijdelijke tentoonstelling: Playmobil
Ben je gek op Playmobil, dan moet je zeker dit jaar nog heen gaan. Tot en met 3 januari 2016 is er van alles te zien wat met Playmobil te maken heeft. Vier grote landschappen (Jurrasic Park, Sea World, Alpenweide en Pirateneiland) een reis door de tijd, spelen met hét prinsessenkasteel of de westernpoppetjes, of, voor de kleinsten met Playmobil 1-2-3.
En bij de uitgang kun je voor één euro, een custom made poppetje laten maken.
Ik wil niet alles verklappen, dus ik vertel niet heel veel meer, een paar fotootjes nog…

Hoorn 6
Hoorn 7
Entreekosten
Museumjaarkaart: Gratis
Kinderen van 4 t/m 16 jaar: EUR 3,50
Volwassenen: EUR 8,-
De prijzen zijn precies goed.
Met een vakantieveiling kun je dus eventueel iets voordeliger kaartjes krijgen.