Toen wij met de vriendengroep op Texel waren, regende het dat het goot. Ai! Gelukkig hadden we een leuk idee, museum Kaap Skil. Met kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 9 jaar leek het een goed plan om naar dit museum ‘van jutters en zeelui’ te gaan. 

Locatie
Het museum is gelegen in Oudeschild, op de oostkant van het eiland. Loop hier zeker even een rondje door de haven! Aan het noordkant is eventueel ook nog een speelplaats voor kinderen. Waar je desgewenst een picknick kunt houden.

Even in de benen... op naar het museum!

Even in de benen… op naar het museum!

Langs de dijk

Langs de dijk

Oudeschild

Een glimp opvangen van de haven van Oudeschild

Museum

Kaap Skil
Het gebouw van Kaap Skil is een architectonisch meesterwerkje wat uitstekend in de omgeving past. De entree is ruim en heel licht. Prachtig! Alle lamellen op de voorzijde zijn afkomstig van een damwand in het Noord-Hollands kanaal en dus een perfecte vorm van hergebruik van materiaal. Hier vind je ook een restaurantje en een museumwinkel. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar.

En dan is het kiezen uit de eindeloze mogelijkheden. Ga je eerst de kelder in om de reusachtige maquette ‘de Reede van Texel’ te bekijken?
Voor Oudeschild en plaatsjes ten noorden van Oudeschild verzamelden vroeger de schepen, die uit de Zuiderzee kwamen gevaren om gunstige wind af te wachten. Op een goed moment konden daar rustig 150 schepen voor anker liggen! VOC-schepen, oorlogsschepen, walvisvaarders en schepen van de West-Indische compagnie wachten hier op bevoorrading en mankracht. Kleine bootjes voeren af en aan naar de dijk. (grappig detail, Roemer Visscher, een dichter en graanhandelaar leed ooit veel schade bij een grote storm op de Reede, daarop noemde hij zijn dochter Maria Tesselschade, zij werd een bekend dichteres, je vind nu nog wel eens straatnamen terug bijvoorbeeld in Amsterdam, Zwolle en Deventer)

de reede van Texel

In de kelder bij de Reede zijn ook diverse spelletjes te doen. Zo kunnen kinderen tegen elkaar een wedstrijdje doen op de Reede, met drie bootjes. Echt grappig!

Op de eerste verdieping is een verzameling van alles wat er gevonden is in en rond de scheepswrakken die voor de kust van Texel liggen.

Buiten zijn de vissershuisjes, waarin alles nog precies zo is als vroeger, tot in detail. Je kunt hier ook kruip-door-sluip-door weer de zolder op. Avontuur!

Kaap Skil15

De molen op het terrein is afkomstig uit Zaandam. Wat doet hij dan hier? Simpel. Hij is al in 1902 van Zaandam naar Oudeschild verplaatst!

Op bezoek bij de jutter. Alles in het ‘schuurtje’ van de jutter is afkomstig uit de jutterij. Je kijkt hier je ogen uit. Maar het wordt nog leuker! Een echte jutter komt verhalen vertellen. Over aangespoelde potjes geld, pillen en heel veel schoenen. Jutter Piet kon onze kids mooie verhalen vertellen. Leuk vanaf ongeveer zes jaar. Anders is het ook gewoon leuk om een rondje te lopen en te zien wat er zoal van het strand geplukt wordt.

Wat is dat allemaal?

Wat is dat allemaal?

Jutter Piet zal het uitleggen

Jutter Piet zal het uitleggen

Alle vrienden luisteren geboeid (in meer of mindere mate...)

Alle vrienden luisteren geboeid (in meer of mindere mate…)

Kaap Skil07

Zelfs de dametjes vooraan luisteren naar die man met zijn verhaal over Neptunus

Kaap Skil08

B en T, behangen met dingen uit de zee

B en T, behangen met dingen uit de zee

Dag! En bedankt voor de mooie verhalen!

Dag! En bedankt voor de mooie verhalen!

Flessen

Flessen

Sommige mensen komen hun werk hier tegen...

Sommige mensen komen hun werk hier tegen…

En nemen foto's waarvan niemand later begrijpt waarom precies. Of wacht... nu zien jullie ook eens iets wat ik nooit zou laten zien.

En nemen foto’s waar ik niets van begrijp, maar dat is juist zo leuk, dat andere mensen toch weer naar heel andere dingen kijken en ik dat deze keer ook kan laten zien.

In het maritieme gedeelte kun je in een simulator zelf de veerboot van de TESO over varen. Hier is ook een filmzaaltje, zijn er schilderijen te bekijken en nog veel meer.

Duikboot. De duikboot was voor onze groep een beetje een lastig ding. Hij wilde het maar niet doen! Dat gaf niet, ernaast ligt een dinghy, zo’n reddingssloep die ze vanaf een booreiland naar beneden laten vallen als er nood is. Bijzonder om te zien hoe groot die dingen zijn. (tot je er een paar dagen op zit met de hele bemanning van een eiland natuurlijk).

SONY DSC

Bij het gedeelte ‘vissen rondom Texel’ ligt een oude boot, en dus, ruikt het er heerlijk naar geteerd hout en touwen. Hier kun je ook zelf een spelletje doen in een nagebouwde viskraam. Noor vond dat eindeloos leuk.

Kaap Skil14

Conclusie
Wij waren er niet eens in het seizoen. Na Pasen gaat alles op volle toeren draaien en verandert het museum in een openlucht museum met een visrokerij, mensen die verhalen vertellen over vroeger en nog veel meer.

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een van de leukste musea is waar ik ooit bent geweest. Zo divers, educatief en actief.

Een must bij een bezoek aan Texel en zeker op een regenachtige dag een perfecte dagbesteding.
Vanaf vier jaar kun je hier al heel veel plezier beleven! Wij hadden Pippa (1) mee en dat ging ook goed, voor het gemak was een rugdrager hier wel een aanrader geweest.

Belangrijke informatie
Openingstijden: di – za 10u00 – 17u00, zon- en feestdagen 12u00 – 17u00. In de vakanties ook op maandag van 10u00 – 17u00

Volwassene: EUR 8,50
Kind: EUR 6,50
Museumjaarkaart: GRATIS

Die prijs vind ik aan de lage kant voor het gebodene!

***
Deze blogpost bevat sponsoring, echter nooit zonder dat ik mijn eigen mening zou mogen geven. 
***

Print Friendly, PDF & Email