Samen met Michal, Gaby en Annemarie, vorm ik de community op Facebook: Expeditie Kids Enzo. Af en toe schrijven we gezamenlijk een blog. Zo schreven we een keer over uitstapjes in de meivakantie. Een lezeres merkte terecht op ‘leuk, maar het wordt niet zulk mooi weer, hebben jullie ook tips voor binnen?’ Zeker wel! We geven hier om te beginnen onze beste tips voor musea met kinderen in Noord-Holland, we kwamen er namelijk achter dat bijna al onze (binnen) museum ervaring in Noord-Holland zit en doen ondertussen hard ons best om musea buiten deze provincie te bezoeken. 

Den Helder: Marinemuseum en Helderse Vallei

Gaby: Wij dachten er een uur of twee te verblijven. Het werden er vijf en toen moesten we weg, omdat ze gingen sluiten. Wat vonden onze kinderen dat een leuk museum! En wij ook. Heel overzichtelijk en afwisselend. Zelfs binnen en buiten. Boven en beneden. En bovenal: heel veel interactie. Kinderen kunnen er dus echt veel zelf doen, mogen overal aanzitten en de papa’s en mama’s kunnen dan ondertussen net wat meer lezen of zien. Er zijn wisselende exposities en mooie vaste items. Minimumleeftijd is wat mij betreft een jaar of 6-7 om zelf veel te kunnen ondernemen en het wat langer vol te houden. Wij waren alle vier heel erg enthousiast.
Website: Marinemuseum

 

Helderse vallei musea noord-holland

Helderse Vallei

Nanda: de Helderse Vallei heeft een bezoekerscentrum waar je je prima een paar uur kunt vermaken, je leert er over de natuur, recyclen en beestjes die in de duinen leven.

Texel: Museum Kaap Skil

Nanda: Ok, je moet er voor naar Texel, maar dan heb je wel wat… Een gedeelte is binnen, een gedeelte buiten, maar prima te doen op een druilerige dag.

Lees hier meer: Museum Kaap Skil

Amsterdam: De Hallen

Nanda: In Amsterdam kun je veel doen als het regent. Bezoek de OBA (openbare bieb), waar een levensgroot Muizenhuis staat en ga lekker eten bij de verschillende tentjes in bij de Hallen.

Lees hier meer: De Hallen

Amsterdam: Het Amsterdam Museum

Gaby: Het Amsterdam Museum is wellicht wat minder bekend. Toch is het zeer de moeite waard om te bezoeken. Ook met kinderen.


Midden in Amsterdam (Kalverstraat) gelegen in een voormalig weeshuis. Vandaar ook de tentoonstelling: “Het kleine weeshuis”. Gericht op kinderen van 4 t/m 12 jaar, maar zeker ook heel leuk voor ouders en grootouders.


Wil je meer weten over de prachtige stad Amsterdam? Dan is “Amsterdam DNA” een must: met de DNA Familietour lees, hoor en ervaar je, in een klein uur de geschiedenis van Amsterdam. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen die ook steeds verrassend zijn. En interactief. Dat maakt het met kinderen vrijwel altijd tot een succes! Check de website voor het huidige aanbod.


Amsterdam: Het Scheepvaartmuseum


Annemarie tipt het Scheepvaartmuseum: In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam leer je op een leuke manier van alles over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart. Het museum is ingedeeld in windrichtingen. Windrichting West gaat over walvissen en de walvisvaart. Je kunt zelfs een walvis van binnen bekijken! In Oost zijn onder meer prachtige oude atlassen en modellen van schepen te zien. Maar het hoogtepunt van het Scheepvaartmuseum vind je in Noord: buiten ligt de replica van VOC-schip De Amsterdam. In het schip zie je hoe het leven op zo’n schip er vroeger uitzag, zoals waar de matrozen sliepen en aten. Lees meer op haar blog: Is Het Nog Ver | Scheepvaartmuseum

Medemblik: Bakkersmuseum en Fun FestijnNanda: In Medemblik kun je verschillende dingen doen. Begin bij het Bakkersmuseum wat heerlijk interactief is en ga daarna lunchen en spelen bij Fun Festijn.

Hoorn: Museum van de twintigste eeuw


Nanda: een bezoek aan het museum van de twintigste eeuw is een wandeling in de tijd wat de kids zeker leuk zullen vinden. Ga daarna een pannenkoek eten bij Ootje Konkel en je dag is compleet fun, fun fun!

Museum van de Twintigste Eeuw
Ootje Konkel

Castricum: Huis van Hilde

In het Huis van Hilde leer je alles over de vroegere bewoners van Noord-Holland. Hoe ze eruit zagen, wat ze aanhadden, hoe ze leefden… Je komt er oog in oog te staan met hun replica’s, maar je kunt ook lekker griezelen bij hun skeletten. In het Archeolab kan je alles te weten komen over het voorwerp in het door jou gekozen kistje. Zet het kistje op de aangewezen plek, pak een telefoon en luister naar het verhaal. Kijk ook vooral even naar de animatiefilm over hoe voorwerpen in de bodem terecht komen, een aanrader volgens mijn kinderen. Nieuw is de spannende tentoonstelling Cold Cases over forensische technieken in de archeologie (met bijbehorende speurtocht). En wil je als een heuse archeoloog op zoek kunt naar interessante vondsten in het afval van een beerput? Kom dan op woensdagmiddag naar de Archeohotspot.

Lees meer over het Huis van Hilde op: Reiswijzerkidsenco.nl.

Het Huis van Hilde (Archeologiecentrum van Noord-Holland), Westerplein 6 in Castricum (direct achter het station).

Alkmaar: Stedelijk Museum


Nanda: het stedelijk museum heeft leuke koffertjes met daarin opdrachten. De koffertjes zijn voor verschillende leeftijden beschikbaar.

Ga daarna lunchen bij eetcafé de Binnenkomer.

Print Friendly, PDF & Email