Enige tijd geleden, belandde ik voor mijn werk in Marrakesh. Toen ik nog op het reisbureau werkte. We hadden het zelf geregeld, wat zoveel beter is voor de beleving, dan met een touroperator mee gaan op ‘studie’-reis. Zelf ontdekken. 

Een bezoek aan Marrakesh

Op deze manier zie je tenminste wat een taxi kost, ten opzichte van de hop-on, hop-off bus en dat soort dingen. Plus je bezoekt een gering aantal hotels, maar hebt een veel betere indruk van de hotels die je bezocht hebt.

Op het Djemaa el Fna

Op het Djemaa el Fna

Onze trip begon in Marrakesh, waar we met Transavia naartoe waren gevlogen. Echt, je bent er zo! En je staat in een totaal andere wereld. Bij aankomst op de luchthaven viel me meteen op hoe rustig het er was. Hier geen kinderen en taxi-chauffeurs die narrig aan je koffer staan te trekken ten teken dat je mee moet komen. We hadden twee blonde dames bij ons en hadden verwacht dat er wat meer aandacht voor ons zou zijn. Maar nee. Het viel bijna tegen…

Vanaf de luchthaven ben je binnen een kwartier midden in het centrum. Superfijn voor een snelle stedentrip!

Hotel Atlas Medina & Spa

Wij sliepen in het Atlas Medina & Spa, een viersterren hotel net iets buiten het centrum. Met de taxi, die voor de deur staan in grote getalen, ben je voor een paar euro in vijf minuten in de stad. Grappig, in Marrakesh kies je voor een grote of kleine taxi, met zijn tweetjes ben je dus telkens heel voordelig uit (je kunt maximaal met drie mensen in een kleine taxi). Het Atlas Medina & Spa heeft een mooie tuin met een heerlijk zwembad, voorzien van ligbedden, hier kun je lekker bijkomen na een dag in de stoffige soukhs van de stad. Ook is er een mooie spa en kun je er heerlijk van een buffet eten. De kamers zijn ruim en comfortabel. Bovendien is het hotel rustig gelegen.

Arm ezeltje...

Arm ezeltje…

Hotel Le Caspien

Wil je een hotel wat centraal gelegen is en iets voordeliger? Dan is Le Caspien erg leuk. Een ietepetieterig hotel, met een even zo klein zwembadje. Het ligt bovendien in de moderne wijk Guéliz, waar je leuk kunt shoppen.

Dar El Assafir

Wil je centraal, in de medina en authentiek? Dan is Riad Dar El Assafir iets voor je. Een kleinschalig hotel waar je enorm gastvrij behandeld wordt. Twee prachtige binnentuinen zorgen voor mooie schaduwrijke plekjes om met een lekker kopje muntthee en een tijdschriftje bij te komen van de citybuzz.

In Dar El Assafir

In Dar El Assafir

Wat kun je doen in de stad?

Hop on hop off in Marrakesh

Met de hop on/hop off door de stad. Ik zou het niet doen. Met een taxichauffeur kun je desnoods afspreken om je de hele dag rond te rijden voor hetzelfde bedrag, en hij brengt je dan meteen waar je zijn moet. Oké, en langs een paar musts, zoals kamelendrijvers en kruidenmannetjes. Ik vind het veel prettiger iemand te steunen, onderweg een echt mooi verhaal te horen en ergens precies zo lang kunnen blijven als ik wil.

Jardins Majorelle

Dé plek van het Yves Saint Laurent blauw. Wat er eerder was, het blauw, de memorial voor Yves of de tuinen, ik wist het niet en heb het opgezocht. Majorelle heeft de botanische tuin ontworpen, ook het blauw en Yves heeft het gekocht met zijn partner. Ik vond het zelf leuk, maar niet erg spectaculair. Ik denk wel dat het erg mooi is als je into planten bent.

YSL blauw!

YSL blauw!

Bahia-paleis

Als je eerder Arabische paleizen hebt bekeken (zoals in Andalusië) is het heel veel van hetzelfde. In de Islamitische kunst wordt heel veel met dezelfde vormen gewerkt. Er worden maar heel beperkt (ik heb het zelf nooit gezien) afbeeldingen van mensen en dieren gebruikt. De mozaïeken zijn echt prachtig. In het Bahia paleis is verder weinig te zien van de originele meubelstukken of iets dergelijks. Een aanrader als je nog nooit in een Arabisch paleis bent geweest, anders misschien skippen.

Menara-gardens

Een groot park, waar op zichzelf niet heel veel te zien is. Wat hier leuk is: mensen kijken en karpers voeren. Even de tijd nemen om een uurtje te kijken naar de kuierende menigte. Je ziet hier allerlei ‘soorten’ mensen, touaregs, berbers, supermoderne vrouwen en bejaarden die lekker in het zonnetje op een bankje zitten te genieten. Leuk!

Berber

Berber

de Soukh

Dit is echt waar het om draait. De soukh. Het is leuk om hier een gids mee te nemen. Je taxichauffeur heeft ongetwijfeld een neef die je de soukh door kan loodsen. Zelf raak je echt de weg kwijt en zo’n  jongen draagt je tasjes en houdt al te opdringerige types op afstand. Heel fijn! Zo kom je ook in het achterste gedeelte van de soukh waar je prachtige plaatjes kunt schieten van leerlooiers, fietsenmakers en oudijzerboertjes. Je kunt hier prima slagen voor prachtige kaarsen, mooi beschilderde theeglaasjes, eindeloos veel kruiden, lederwaren en pantoffeltjes (denk Sarah Jessica Parker in SATC the Movie II, die overigens voor een groot deel in Marrakesh en niet in Abu Dhabi is opgenomen)

Kleurrijk

Kleurrijk

Midden in de soukh

Midden in de soukh

Djemaa el Fna

Denk hier niet ‘s avonds heen te gaan, om tien uur is het feest echt al voorbij! Rond een uur of zes is het hier echt genieten. De vibe is onwaarschijnlijk leuk, mysterieus, kleurrijk en ook een beetje gek. Neem plaats op een van de dakterrassen rond het plein en bekijk het tafereel vanaf daar. Neem niet zomaar foto’s, als je niet voor ‘putain’ uitgemaakt wilt worden. Ik respecteer eigenlijk altijd een ‘geenfotonemen’ verzoek, hier had ik het even niet door en werd direct voor hoer uitgemaakt. Niet lief.

Ik mag toch wel foto's van achterkanten maken?

Ik mag toch wel foto’s van achterkanten maken?

Laat in de middag, vanaf het dakterras.

Laat in de middag, vanaf het dakterras.

Fantasia

Een Marokkaanse dinnershow. Eh. Niet voor mij. Leuk als je houdt van: op commando meeklappen, lam in grote hoeveelheden op je tafel en groepjes verklede mensen, in verschillende nationale klederdrachten. De ‘show’ zelf begint pas laat, en duurt niet lang. Is bovendien niet erg spectaculair.

2009 Marokko 075

De spetterende show…

lam...

lam…

Watervallen van Ouzoud

Buiten de stad kun je excursies maken naar de watervallen van Ouzoud en de Ourika vallei. Of naar Essaouira. Dat laatste lijkt me wat ver in een dag! Dan kun je er misschien beter een paar nachten Essaouira aan vast plakken.

Ga fietsen

Een heel andere manier om de stad goed te ontdekken is per fiets, ik kan me haast geen beter vervoermiddel bedenken! Boek jouw tour hier.

Wil je meer over Marokko lezen? Kijk dan hier: Marokko pagina.

Print Friendly, PDF & Email