Gastblogger Antoinette licht weer een tipje van de sluier van haar Marokko-reis op.

Marokko telt vier koningssteden Marrakesh, Meknes, Fes en Rabat.
Fes lijkt steeds meer de belangstelling van reizigers te trekken. Ryanair vliegt bijvoorbeeld vanaf Eindhoven op deze stad.

Aangezien de medina van Fes ten minste 9000 straatjes telt en dit vaak hele smalle straatjes zijn die je alle mogelijke oriëntatiepunten ontnemen, raakt menig toerist hier de weg volledig kwijt.

Meer dan 9000 kleine straatjes

Meer dan 9000 kleine straatjes

Om de medina en de lokale gebruiken beter te leren kennen, is het erg leuk om een halve dag met een gids op pad te gaan. Bijkomend voordeel is, dat je niet direct het doelwit wordt van verkopers en wellicht vervelender, van jongens die je maar al te graag de weg willen wijzen. Uiteraard tegen een veel te hoge vergoeding.
Een goede plattegrond en de bordjes in de medina een beetje in de gaten houden, voorkomt een hoop uitdagingen. Dag twee in Fes oriënteer je je gegarandeerd al een heel stuk beter.

Wij kozen voor ons verblijf voor een zeer kleinschalige ‘dar’. De Franse eigenaren Bernard en Laurence van Dar Melody bieden drie ruime gastenverblijven in een prachtig huis.

Uitzicht vanuit de kamer in Dar Melody

Uitzicht vanuit de slaapkamer in Dar Melody

Het huis heeft ook een ruim dakterras waar je na alle hectische stadstaferelen echt even bijkomt. Na boeking via Booking.comzochten zij direct per email contact met ons om ons welkom te heten en na te vragen hoe en wanneer we aan zouden komen in Fes. Ze regelden direct vervoer voor ons vanuit het treinstation en dit was geen overbodige luxe. Ik durf te beweren dat we het huis anders niet eenvoudig gevonden zouden hebben in het doolhof van straatjes. Laurence hoorde mijn naam, een Franse voornaam. Aangezien het stel niet echt goed Engels spreekt, waren ze helemaal opgelucht. Nu kom ik ook niet veel verder dan wat basis Frans van de middelbare school. Maar dit hielp in ieder geval wel. Het is wat mij betreft echt het leukst om in een kleinschalige Dar of Riad te verblijven in plaats van in een hotel uit een keten.

Dar Melody

Dar Melody

Het nadeel is wel de gehorigheid in deze huizen. (eigenlijk geldt dat voor alle Dars en Riads waar we verbleven op onze reis)
Dan nog even over het ontbijt, het Franse stel heeft één ding heel goed begrepen en dat is bed and BREAKFAST. Op het ontbijt gaan ze helemaal los. Verse sapjes, koffie, broodjes, fruit.

Fes staat bekend om de vele prachtige fonteinen in de stad.

Waarvan akte

Waarvan akte

Daarnaast geven de blauw met groene stadspoorten mooie doorkijkjes. De kleur blauw siert de buitenkant van de poort en vertegenwoordigt de kleur van de stad Fes. De binnenkant is groen van kleur, de kleur van de islam.

Stadpoort

Stadpoort

Vlak buiten de medina ligt de oude wijk Mellah. Ondanks dat het interessant is om ook deze wijk te bezoeken, is mijn persoonlijke ervaring dat de mensen hier pas echt opdringerig waren. ‘Ik ga jou de buurt laten zien!’ Toen we netjes aangaven geen belangstelling te hebben voor dit aanbod, werd ons de huid vol gescholden. Zelf vond ik de grappigste opmerking nog wel. ‘You have to open your mind, your heart and your wallet’. Ik denk dat ze dit wel in een andere volgorde bedoelden. Eerst de portemonnee open en dan helemaal niets… Naar mijn mening is verder alles met beleefdheid of een grapje of gewoon in het Nederlands terug praten op te lossen in Fes. De meeste mensen zijn gewoon uiterst vriendelijk.

Moskee

Moskee

Hoewel Marrakesh meer bekend staat om de kruiden, is het in Fes ook leuk om een parfumerie/kruidenwinkel te bezoeken. Hier maakten we ook kennis met Arganolie.
De olie komt van noten uit een boom. Geitjes zijn helemaal gek op de noten en klimmen daarvoor in deze boompjes. Arganolie bestaat in de vorm van een huidverzorgingsproduct, maar wordt ook als olie in de keuken gebruikt.
De eigenaar van de winkel was helemaal op dreef en liet ons van alles zien en ruiken. Volgens hem was Ras el Hanout een kruid voor luie vrouwen. Alle gerechten zouden hier lekker van gaan smaken, ik zeg: schept u maar een zakje vol.
Tussen de potten met keukenkruiden, staat dan ineens een heel ander product. Opmerkelijk!

Serieus?

Serieus?

Ook kun je in Fes een leerlooierij bezoeken. Gelukkig krijg je bij de deur een takje mint in de handen gedrukt waarmee je de intense ammoniakgeur (ja,ja ze gebruiken hier duivenpoep voor) iets kunt onderdrukken. Echt een heel zwaar beroep voor de mensen die daar werken.

Gelukkig ruiken we de foto niet

Gelukkig ruiken we de foto niet

Wil je echt lekker Marokkaans eten dan is restaurant Nejjarine in de medina een aanrader. Ze zijn gevestigd in een schitterend pand en het eten is erg smaakvol. Het is voor lokale begrippen wel prijzig en er zijn ook toergroepen die er eten, wat sommigen af zal schrikken.
In Marokko kun je als vegetariër best goed uit de voeten. De Marokkaanse salades zijn veelal vegetarisch en couscous en tajines zijn ook in vegetarische uitvoering verkrijgbaar.
Verder is er heel veel lekker rijp fruit verkrijgbaar. Meloenen, sinaasappels, mango’s en bananen.

Als je niet zo’n winkelliefhebber bent, dan heb je na een volle dag een goede indruk van de stad Fes. Houd je van struinen door alle winkeltjes dan kun je hier gerust meer tijd besteden. Wij vervolgden onze reis per huurauto door Marokko.

Meer lezen? Zie roadtrip Marokko,

Print Friendly, PDF & Email