Ik ben dol op Ierland. Mijn eerste kennismaking met dit land was in Dublin. Waar ik een paar fantastische dagen beleefde. In een superdeluxe hotel, de overnachtingen had ik gewonnen, het ticket had ik cadeau gekregen van mijn toenmalige lover. Luck me!

Dublin, de hoofdstad van Ierland

Ik vind de mensen in Ierland fantastisch. Vrolijk, grappig en heel toegankelijk. Ieren zijn vaak oprecht nieuwsgierig en kijken niet vreemd als jij ze iets vraagt. Sterker nog, ze zullen je snel een biertje toe schuiven. In de kroegen zie je dan ook geen groepjesvorming. Iedereen praat en drinkt met iedereen.

Vliegen naar Dublin

We vlogen met Aer Lingus naar Dublin in een paar uurtjes tijd. Vanaf de luchthaven gaat een bus in no-time en voor weinig geld naar de stad en zet je (bijvoorbeeld) af voor Trinity College. Als je centraal in de stad wilt zitten, trek dan dan een lijn van St. Stephens Green tot St Patricks Cathedral, vanaf deze lijn tot kade aan de Liffey, zit je goed. Wil je ‘kruipend’ naar huis vanuit de kroeg, zoek dan een hotel in Temple Bar District.

Slapen in Dublin

Ik had een paar hotelovernachtingen gewonnen en gekozen voor het allerbeste hotel, maar aangezien ik wat langer wilde blijven, hebben we eerst twee nachten in een ander hotel en veel goedkoper hotel geslapen in de wijk met de meeste barretjes, het Temple Bar District. Een goed hotel daar zou zijn: Blooms hotel.

De laatste twee nachten sliepen we in het Fitzwilliamhotel. Echt een van de beste hotels waar ik ooit geslapen heb. Mag ook wel, voor dat geld. Een hotel met een uitstekende ligging (Temple Bar, kan wel wat rumoerig zijn ‘s avonds) ten opzichte van restaurants, Trinity College, de Guiness brouwerij en de winkels, een goede prijs/kwaliteitsverhouding en mogelijkheid tot ontbijt is het Fitzsimons.

Waar onderscheidt een vijfsterren hotel zich van een viersterren?
– het personeel kijkt niet laatdunkend naar je backpack
– wanneer je vraagt of er iets gemaakt kan worden in je hotelkamer, dan blijkt dat bij terugkomst ook gedaan te zijn
– er wordt gevraagd hoe je je eitje wilt, in plaats van dat het al sinds zeven uur in een rechaud ligt te sudderen
– het beddengoed is beter als thuis en een tweepersoons bed is niet een bed met twee matrasjes en zelfs, oh horror! twee dekbedden!

Typisch Dublin, the Boxty House

We hebben een avond in een boxty house gegeten. Boxty is een soort pannenkoekje, gevuld met wat je maar wilt, een traditioneel Ierse dis. Het was een heel kneuterig restaurantje en te zien naar de vermeldingen op internet, zijn ze nog steeds erg goed een beslist de moeite van een bezoek waard: Gallaghers Boxty House | 20-21 Temple Bar

Doen in Dublin

– natuurlijk moet je naar Trinity College, waar je het beroemde ‘Book of Kells’ kunt bewonderen.

– aan een bezoek aan de Guinness-fabriek en/of een whiskeydistilleerderij ontkom je niet.

– winkelen, winkelen, winkelen voor high end ga je naar het zuiden en eindig je bij het prachtige warenhuis Brown Thomas, voor voordeliger winkels als de Penny’s steek je de Liffey over en volg je O’Connelstreet.

– St. Patricks Cathedral, prachtig gebouw, vooral het verhaal achter ‘de deur’ vond ik mooi. Dat ga ik nu natuurlijk niet vertellen, want dan is de magie eraf.

– verken de stad per fietstour, met een gids, zo krijg je toffe verhalen te horen!

– op een mooie dag ga je naar Phoenix Park kunnen kijken…picknick mee!

– je moet vooral de tijd nemen voor een borrel in een van de vele pubjes en lekker om je heen kijken.

Boek alvast jouw kaartjesSt. Patricksday

De laatste dag van ons verblijf in Dublin heerste er een enorme citybuzz, het was bijna St. Patricks Day. Dan doen de Ieren wat ze het beste kunnen, drinken als vissen. De avond voor St. Patricks Day is er een groot vuurwerk aan de Liffey, waar wij heen gingen. Het is geweldig om als toerist tussen al die locals te staan wachten.

Het vuurwerk was echt magisch, daar zo ‘s avonds langs die rivier.

De volgende dag waren er allerlei drumbands in de stad, tot uit Spanje aan toe. Dublin was alvast groen gekleurd. Overal zag je shamrocks en leprechauns.

Omdat de Ieren de beroerdste echt niet zijn en een volkje van ‘the more, the merrier’, mag je jezelf vandaag ‘Irish for the day’ noemen en net zo hard meefeesten in Dublin, of waar dan ook in Ierland.

Cheers!

Print Friendly, PDF & Email