Het stond al behoorlijk lang op mijn verlanglijst. Die lijst lijkt, nee is, eindeloos. Ik weet het. Maar het kwam ervan op een zondag. Het Huis van Hilde. Bij de kinderen heerste enige verwarring. Gingen we nu naar Hilde of naar een museum? We kennen toevallig iemand die Hilde heet en waar de kinderen enorm graag spelen.

Wat is er te doen in Het Huis van Hilde?

Na het betalen van de entree word je eigenlijk al netjes doorverwezen naar de delen die voor jouw gezelschap interessant zijn.
Er is een ruimte waar je zelf een box kunt pakken met een voorwerp wat in dit gebied is opgegraven. Dat leg je bij de computer en kun je via de telefoon luisteren naar iemand die precies op kindermaat vertelt wat het is. Volgens mij hebben mijn kinderen elk van de boxen uitvoerig onderzocht.
Daarna zijn we naar de permanente tentoonstelling gegaan waar wassen beelden staan, zodat je je beter kunt voorstellen hoe mensen er vroeger uit zagen. Levensecht! Maquettes. En heel veel voorwerpen. Ook deze voorwerpen kun je weer opzoeken met een computer om er meer van te weten te komen dan het standaard tekstje naast het voorwerp.
De tijdelijke tentoonstelling ging over eten, en hoe men het eten in de loop van de tijd heeft aangepast. Ik vond dat enorm interessant. De kinderen hadden daar maar matig interesse in.
Hun favoriete onderdeel: het uitpluizen van wat in een beerput is gevonden. Met een pincet zeef je alles en verdeel je het in de grote bak. Een enthousiaste vrijwilliger legt je zoveel uit als je maar wilt.

Lunchfaciliteiten

Er is een lunchfaciliteit met een fijne kaart en gezellige speelhoek. Het eten is goed, maar de bediening matig toen wij er waren. Onvriendelijk en niet zo heel geduldig. Het is een momentopname hoop ik dan maar. Het restaurant wordt overigens niet gerund door Huis van Hilde zelf, maar door een externe partij.
Je kunt er al vanaf 2,50 een landbrood met ei krijgen, de tosti’s zijn heerlijk. De broodjes op de kaart overstijgen de vijf euro niet. Daar is ook iets voor te zeggen!

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Pippa (4) begreep uiteraard niet alles, maar had het er prima naar haar zin. Het begrip tijd is voor Noor (7) ook nog lastig te vatten. Zeker de prehistorie. Zij vind het vooral leuk om te onderzoeken óf als iemand haar veel vertelt, zoals bij het pluizen van spullen uit de beerput.
Voor kinderen tot een jaar of 14 is het zeker leuk, daarna met een bovenmatige interesse in geschiedenis ook zeker een aanrader.
Ik vond de speurtocht die we aan het begin kochten voor vijftig cent nog een beetje te ingewikkeld voor kinderen van zeven jaar. Of voor ouders,… ik kon ook niet alles vinden.

Huis van Hilde combineren met een bezoek aan…

Er gaat een wandeling rechtstreeks van Huis van Hilde, door het bos naar PWN bezoekerscentrum De Hoep. Hier zijn ook veel leuke dingen te doen voor kinderen.
Sluit de dag af met een pannenkoek in Johanna’s Hof, een begrip in de omgeving, en je hebt een topdag. Ook kun je kiezen voor een wandeling aan het strand (borrelen bij Zoomers).

Praktische informatie

Prijzen:
Volwassenen EUR 7,50
Kinderen 5 t/m 17 jaar EUR 4,00
Kinderen t/m 4 jaar: GRATIS

Website: Huis van Hilde

Adres: Westerplein 6, Castricum

Openingstijden: zie website

Ons bezoek duurde: 4 uur

Wandernan’s fotoboek

Noor vind dit soort dingen altijd leuk. Help.

huis van hilde

Een vondst, uit de box, je kunt ze dus echt aanraken!

huis van hilde

Wassen beelden om te laten zien hoe bv kinderen in die tijd er uit zagen. Dat spreekt tenminste tot de verbeelding

Huis van Hilde

Een filmpje behorend bij de box. Je kunt dus voelen, zien en horen wat je voor je hebt liggen

Huis van Hilde

Zelfs Pippa (4) vind het leuk!

Huis van Hilde

Van alle dingen die je ziet, kun je nog extra informatie opvragen

Hoe klein waren die mensen eigenlijk?

Haha, een klotendolk. Wat kon je daar mee af snijden?

Pipje bekijkt het allemaal aandachtig

En ontvangt toch ook maar een archeo hotspot diploma, fier als een gieter, zouden onze zuiderburen zeggen.

huis van hilde

Noor speurt in honderden jaar oude vondsten, afkomstig uit een beerput in Amsterdam

En mag het sorteren in deze bakjes

Wat aten mensen vroeger eigenlijk? We vinden het uit in de tijdelijke tentoonstelling

De museumwinkel is weer heerlijk!

Veel te veel leuks!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Print Friendly, PDF & Email