Ook zo benieuwd naar het groene Jamaica? Waar met je zijn, waar juist niet? Lees mee, dan vertel ik je alles wat ik weet.

Jamaica is, ik zei het al, ontzettend groen. Kamerplanten die bij ons met heel veel geduld, aandacht en liefde dertig centimeter bereiken, staan daar zo’n vijf meter hoog in het woud. Het is tropisch en dat voel je aan alles. Klam zodra je buitenstapt, een eeuwig briesje van zee en een absolute must om alles net even langzamer te doen dan je gewend bent.

Montego Bay
Vanuit Nederland is het gemakkelijk om via Arke.nl je reis te boeken en zo land je op Montego Bay. Het plaatsje zelf heb ik helaas niet kunnen bekijken. Hoe jammer is dat?

Ik sliep er in het RIU Montego Bay. Het ligt direct aan het strand, is een ruim opgezet complex en heeft prachtige tuinen en een poederwit zandstrand voor de deur. Superrelaxt. Hou wel rekening met de vliegtuigen die hier overvliegen. Een plus: korte transfertijd!

RIU Montego Bay_2

Ik zou zelf een rondreisje over het eiland aanraden, tenzij je echt alleen maar wilt luieren, want dan is dit hotel behoorlijk perfect.

Ocho Rios
Wij reisden verder naar Ocho Rios (transfer 1 1/2 tot 2 uur), waar ik diverse hotels heb bekeken. Het centrum van Ocho Rios heeft veel toeristische winkels. Hier kun je je ‘jerk’ inkopen, kruiden om kip te marineren, wat typisch Jamaicaans is. Ook is er een Hard Rock Cafe. Vanaf Ocho Rios zijn er veel verschillende excursies mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een tour naar het graf van Bob Marley, een toch per bamboevlot of naar de blue mountains.

Ik zet de hotels die ik er bezocht even voor je op een rij:

RIU Ocho Rios: groot, Amerikaans vermaak (denk: lollige drinkspelletjes en totally wasted Amerikanen) , fantastische buffetrestaurants, een aantal fijne à la carte restaurants, mooie zwembaden, veel vermaak. Familiehotel (kids slapen op de kamer)
RIU Negril_2

Couples Sans Souci: wat een schattig en idyllisch gelegen hotel, verscholen in een waar garden of Eden. Dit hotel zou ik zo aanraden voor honeymooners. De prijs/kwaliteit verhouding vind ik niet helemaal kloppen, maar als je aan de omgeving een prijskaartje zou hangen, dan is dit hotel het dubbel en dwars waard. Je mag hier alleen als stel komen, dus ook zeker fijn voor mensen die geen gillende kindjes bij het zwembad wensen.
Een massage in zo’n gazebo met wapperende gordijnen behoort hier tot de mogelijkheden. Ik herinner mij hier ook een zeer fijne lunch in een bijna Frans aandoend restaurant.

Rooms on the beach: midden in het centrum, familiekamers, direct aan het strand. Prima onderkomen als je niet op luxe gesteld bent.

Runaway Bay
In Runaway Bay ligt hotel Gran Bahia Principe. Wat mij betreft was dit een tophotel. Deze zou ik zeker zelf uitkiezen als ik er nog eens beland. Het is een groot hotel met all inclusive formule. De buffetten zijn enorm uitgebreid en bieden echt voor iedereen iets. Wat opvallend was, was de health corner met allerlei heerlijks. Ik had hier, in tegenstelling tot de RIU hotels, niet het gevoel dat ik in een 400 kamer tellend complex was. Dit hotel hoef je niet uit. Ik zou hier voor een nacht of 5 willen blijven en daarna weer verder gaan.

Negril
Negril ligt op de westkant van het eiland (transfer ongeveer 1 1/5 uur), vanaf de luchthaven van Montego Bay. Hier vind je alles voor een lekkere strandvakantie. Vanaf deze plaats zijn excursies over het algemeen vrij ver rijden. Wil je iets van het eiland zien, dan zou ik zeker niet hier verblijven, als verlenging na je rondreis is het dan weer wel erg leuk!

Legends; hotel met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Alles ziet er kleurrijk uit, en eten doe je direct aan het strand. Een gedeelte van het hotel ligt aan de overkant van de (drukke) hoofdweg. Geen aanrader voor slechte slapers, of met kinderen die alles graag zelf doen (ivm het oversteken van de weg).

Samsara; dit hotel ligt niet aan het strand. Wel kun je direct vanaf de kant beginnen met duiken. Bij het hotel is dan ook een duikschool. Goede prijs/kwaliteit verhouding. Net iets te shabby naar mijn smaak. Wat ik wel leuk vond, was de kleinschaligheid.

Clubhotel RIU Negril: clubhotels zijn echte gezinshotels. Alles is gericht op het entertainen van de gasten. Ik vond dit hotel fijner dan RIU Ocho Rios. Het hotel is laagbouw en ligt in een prachtige tuin. 24 uur all inclusive, ook de minibar ;-).

Couples Negril; ook dit hotel is prachtig en zeer geschikt voor honeymooners. Heb je het geld over, boek dan de garden ocean suite. Voor deze tip zul je me eeuwig dankbaar zijn! Ik als luxe-beestje wil hier zeker een keer slapen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden voor hotels op Jamaica, ik heb nu degenen uitgelicht die ik met eigen ogen heb gezien.