Wil jij weten hoe je goedkoop accommodatie boeken kunt? Wat mijn tips en tricks zijn? Vooruit. Neem maar iets aan van mij, met dik twintig jaar serieuze reiservaring en een voormalig carrière als professioneel vakantieboeker weet ik er wel iets van. En goedkoop is niet per sé budget accommodatie. Ik geef je ook tips voor affordable luxury

Goedkoop accommodatie boeken

Om te beginnen boek ik geen pakketreizen meer sinds ik in het hoogseizoen moet reizen. Ik heb vaak ook wat wensen die niet in een pakket (vervoer en accommodatie) passen. We maken meestal een rondreis, die ik zelf samenstel.
Dus ik ben erg op tijd met het boeken van mijn vluchten. Zo boekte ik ook voor onze vakantie 2018 een vlucht van € 225,- per persoon naar Olbia (Sardinië). Ben je later, dan kun je rustig het dubbele uittellen.

Booking.com

Ik reserveer vaak via Booking.com. Daar heb ik inmiddels de ‘genius frequent traveller’ status (daar hoef je niet heel veel voor te doen hoor…) waardoor ik wat extra deals te zien krijg.
Je kunt veel zoekcriteria zelf aanpassen, ik begin altijd met de prijs. Zo weet ik direct dat ik binnen budget blijf.

Voordelen:

 • verzekerd van duidelijke voorwaarden
 • kort voor vertrek annuleren (mits aangegeven bij boeking)
 • gebruiksvriendelijk

AirBnb

Onze eerste AirBnb ervaring was meteen een perfecte. We hadden een prachtige grote villa. Superschoon, een enorme tuin en bovendien gelegen in prachtig dorpje vlakbij Odense. Onze tweede ervaring was een stuk minder (vieze lakens, klevend aanrechtblad en een eng keldertje).
Kortom, je moet geluk hebben en goede research doen. Maar dan kun je dus wel fantastische pareltjes vinden.
Voordelen:

 • flexibel
 • ruimte
 • speelgoed voor de kinderen ligt er vaak al (wanneer je van een gezin huurt)

Nadelen:

 • onduidelijke voorwaarden
 • weinig poten om op te staan als het tegenvalt

Trekkershutten

Mijn topontdekking van het afgelopen jaar: trekkershutten. Wow! Je kunt ze door het hele land huren en zijn extreem goedkoop. De kids vonden het echt avontuur. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van een veredeld tuinhuis tot super coole tiny houses. Je moet je eigen beddengoed meenemen, waardoor wij onze eigen dekbedden in de auto hadden gepropt. Zo voelde het nog luxe ook!

Voordelen:

 • extreem goedkoop
 • vaak op een camping, dus genoeg te doen

Nadelen:

 • weinig leefruimte
 • eigen beddengoed meenemen

Stayokay

Een andere ontdekking dit jaar was het Stayokay. De kamers zijn érg basic, maar voor een weekend is het prima. Het ontbijt (in Soest) was er goed. Op mijn lijstje staat nog het Stayokay in Utrecht (de Nijntje kamer!) en in de Biesbosch (een wikkelhouse!). De jeugdherbergen zijn zeker geschikt voor gezinnen. Beddengoed krijg je erbij, maar handdoeken moet je zelf meenemen. Voor gezinnen zijn er speciale familiekamers.

Voordelen:

 • heerlijk onbijt staat klaar
 • veel andere kids

Nadelen:

 • basic kamers
 • groepen jongeren die nogal wat lawaai kunnen maken (ik stoor me er niet aan, maar ik kan me voorstellen dat je er niet direct bij nadenkt)

Hoe zit dat met die affordable luxury?

Ik hou van luxe accommodatie. Ik hoef me heus niet de hele vakantie te wentelen in Egyptisch katoen met champagne ontbijtjes. Wat voor mij luxe is: een goed bed, ruimte en als ik zelf moet koken een ruime keuken met goede inventaris. Tijdens een rondreis boek ik vaak een paar dagen een heerlijk luxe accommodatie waar alles tot in de puntjes geregeld is. Dan vind ik het niet erg om ook een paar dagen wat goedkoper te slapen en zo hou ik mijn budget toch op peil.

Afgelopen jaar overnachten we bijvoorbeeld in een enorme luxe villa in Appelscha. Op het vakantieparkje zelf was niets te doen, waardoor het betaalbaar was. We boekten het lastminute en kwamen zo op zo’n EUR 100,- per nacht.

Last-minute boeken is een goede optie als je wel weet dát je weg wilt, maar geen idee hebt waar heen. Wij hebben zo een paar weekenden per jaar die we vrij houden (Pasen, Hemelvaart en Pinksteren bijvoorbeeld). Wordt het mooi weer? Dan kijk ik twee dagen van tevoren wat er vrij is en reserveer ik direct. Wil je gericht zoeken, zorg dat dat je bijvoorbeeld twee provincies of streken in je hoofd hebt waar je naar op zoek gaat. Of maak een lijstje met criteria. En geloof me, er is altijd iets te vinden.

Budgetbeheer

Ik ga zo’n 12-14x per jaar weg. Ongeveer de helft daarvan is gesponsord. De overige keren boek ik zelf. Dat vind ik ook nog steeds heel er leuk om te doen. Maar uiteraard beschikken we niet over een onbeperkt budget. Grofweg vinden we EUR 120,- per nacht normaal voor een overnachting met zijn vieren. Overnachten in een stad is meestal iets duurder.
Wil je binnen budget blijven, dan kun je beter een appartement of huisje buiten een stad huren, zelf koken en de parkeerkosten slikken.
Ik ben vrij streng op ons budget en laat me zelden verleiden er overheen te gaan.

Kortingen

Als laatste wil ik het nog hebben over kortingen. Er zijn bedrijven waar je kunt sparen voor korting. Airmiles (sparen bij AH, Shell en Etos) kun je gebruiken op vakanties bij Landal en de Efteling, maar ook als korting op vliegtickets.
Roompot heeft regelmatig goede aanbiedingen. Ook Center Parcs heeft een paar keer per jaar mooie acties. De beste korting is om in de meivakantie op reis te gaan. De mediterranee is nog half in slaap en de prijzen zijn ongeveer de helft van een paar maanden later.
Ik heb ook eens via Vakantieveilingen een leuke deal gescoord (voor Slagharen), maar let daar wel op dat je niet per ongeluk meer betaald dan je op de eigen website kunt boeken. Tegenwoordig kun je ook voor een mooie prijs een hotelovernachting kopen via Social Deal.

Print Friendly, PDF & Email