Samen met Gaby, Michal (Reiswijzer Kids & Co) en Annemarie (Is het nog ver?) vorm ik Expeditie Kids Enzo (<- klik even om te volgen!). Op de community van Expeditie Kids enzo kun je heel veel reisnieuws, maar ook gezinsgerelateerde topics vinden. We delen er onze blogs, maar je mag ons ook gebruiken als klaagmuur, vraagbaak of gewoon als je iemand nodig hebt om tegenaan te praten terwijl je wijn drinkt (of niet…). Ik stel mijn blogmatties graag aan je voor, Gaby voorop. Je moet je Gaby voorstellen als een vrolijke nononsense Limburgse. Een gezelligerd met het hart op de juiste plek! 

Wie ben je?
Ik ben Gaby, geboren als Wijers, heel wat jaren later getrouwd met Jos Stemkens en sinds die tijd ga ik door het leven als Gaby Stemkens-Wijers. Sinds 2005 ben ik de trotse mama van dochter Nora en in 2008 kwam daar mijn zoon Ivar bij.

Wat is je leeftijd?
Ik ben geboren in 1972. Bij veel formulieren waar je je geboortejaar in moet vullen is dat al best ver naar beneden scrollen. Ik word dit jaar dus 45. Maar voor mij is het maar een getal.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Heel veel ballen in de lucht houden 😉 
Ik ben natuurlijk druk met de kinderen, hun clubjes en andere activiteiten. Daarnaast werk ik bij de Rabobank als medewerker Marketing & Communicatie. Dan is er nog zoiets als het huishouden. En als er vervolgens nog ergens een uurtje beschikbaar is, dan lees ik graag over reizen en vooral: schrijf ik graag over reizen.

Waarom ben je begonnen met bloggen?
Reizen vind ik het leukste wat er is. En ik hou van schrijven. Ik wilde een soort naslagwerk maken voor de kinderen, zeker toen ze nog heel klein waren en hun eigen herinneringen hun niet zouden helpen als ze groter zijn. Daarnaast vonden veel mensen het maar spannend dat wij reizen met kinderen. Of gewoon heel leuk en interessant. Ik volg veel blogs en dacht: waarom leg ik niet ook onze avonturen vast in die vorm? Het voelt als iets ‘van mij’ en dat vind ik ook fijn, omdat er toch weinig ‘me-time’ is.

Wat is er uniek aan jouw blog Born to Travel, als je even heel bescheiden mag zijn?
Lastige vraag hoor! Dat het verre van perfect is op commercieel vlak, maar dat het in alle opzichten wel 100% mij is? Ik bedoel daarmee te zeggen dat ik niet schrijf met allerlei achterliggende doelen. Dat ik echt blogartikelen schijf over onze reizen en reisgerelateerde zaken die ik leuk vind en die ik zo ervaar. En natuurlijk vind ik het heel fijn als die gelezen worden door veel mensen, dus werk ik aan verbetering van mijn blog, maar wel in die volgorde.

Je bent moeder van een dochter met een vorm van autisme, op welke manier beïnvloedt dat jullie reizen, in zowel positieve als negatieve zin?

Ik heb lang nagedacht of ik deze vraag wel wilde beantwoorden. Omdat tijdens het reizen het voor ons even bijna niet bestaat. En ik daar dan extra van geniet. Daarom kies ik er in mijn blogs voor het hele autismeverhaal niet te benoemen.
Ik probeer het uit te leggen: wat autisten veelal doen is plaatjes/foto’s op elkaar leggen. Zit ik hier aan tafel, dan moet ik de volgende keer weer daar zitten. Loop ik die weg naar school, dan morgen dezelfde weg. En als je dat dan niet doet of het gaat niet door een wegversperring, dan zijn ze vaak van slag. Zo ook Nora. Maar op vakantie heeft ze die plaatjes niet. Tenzij je natuurlijk ieder jaar naar dezelfde plek gaat 😉 Dus op elkaar leggen kan niet. Ze heeft geen referentiebeeld in haar hoofd. 
En een ander ‘probleem’ is dat Nora (en veel anderen met een ASS stoornis) veel moeite heeft met ‘het onbekende’. Ze wil graag weten wat er gaat gebeuren, wanneer, welke kleding die persoon aanheeft etc. 
Maar gelukkig is op reis de aanwezigheid van ons dan meestal voldoende om haar toch het vertouwen te geven dat het goed komt. Ze heeft duidelijk onze reisgenen en geniet enorm van reizen, je ziet ook haar ontspannen. Haar ogen staan anders, haar blik is relaxt. Heel bijzonder. Dus op reis zijn we een ‘gewoon gezin’. Dat voel ik thuis ook zo hoor, want alles went maar anderen zien dat soms anders. Ach overal is wel iets toch? Mensen met een ASS stoornis hebben vaak extra veel oog voor detail. Erg handig op reis! Ik zie écht dingen dankzij Nora, waar ik zelf met mijn gejaagde blik en grote passen zo aan voorbij was gegaan. 
Wat niet zo goed uitpakte in het verleden was een bezoek aan een camping in Frankrijk. Nora maakt minder snel vrienden. Ivar daarentegen ziet een kind met een bal en je bent hem de komende dagen kwijt. Nora heeft veel langer tijd nodig, en baalt daar ook van. Zij is dan verdrietig en boos. Dat Ivar wél iemand heeft om mee te spelen. En als ze dan eindelijk iemand heeft gevonden, zul je net zien dat dit gezin een dag later vertrekt.

Heb je tips voor andere ouders die nog nieuw zijn op dit gebied?
Onze ervaring is natuurlijk geen ‘absolute waarheid’. Ook nu geldt: kijk naar je kind. Kijk door de ogen van je kind. Wat kan een kind aan? Wat gaat goed? Probeer het met kleine stapjes. Bespreek het met de professionals om je heen. Wij betrekken Nora altijd heel bewust bij de voorbereiding: wat gaan we doen, welke route nemen we, wat weten we nu nog niet maar gaan we daar wel zien etc. Ze vindt dat zelf super leuk om te doen, en het helpt direct om al wat duidelijkheid te hebben.

Je hebt een lange werkweek, twee kinderen, een zorgtaak en een druk sociaal leven, waar haal je de tijd vandaan om te bloggen?
Dat drukke sociale leven valt wel mee hoor. Daarin maak ik betere keuzes de laatste jaren. Maar inderdaad, veel tijd om te bloggen is er niet. Daarom ook maar één blog per week. Ik zou heel graag er meer tijd aan willen besteden, maar ik moet realistisch zijn. Dit is wat het is voor nu.
Wat is jouw grote, ultieme reisdroom?
Voor nu: het noorderlicht daadwerkelijk zien als ik daar later dit jaar naar opzoek ga met een vriendin. Zou toch zonde zijn als je geld gespaard hebt, vrij neemt van je werk, heel veel regelt om thuis alles door te laten gaan en je ziet het dan niet? Maar het blijft een gok. Dus duim maar voor ons!

Tot slot, je woont in Midden-Limburg, 3 tips voor een bezoek aan jouw streek met kids, wat mogen we niet missen?
Drie tips? Poeh, kiezen is niet mijn sterkste kant. In willekeurige volgorde in ieder geval:
– de stad Roermond en omgeving, om te winkelen en te genieten van het water: de Maas en de Maasplassen.
– hou je van wandelen, fietsen en activiteiten in de natuur? Dan moet je echt een bezoek brengen aan ‘het Leudal’ en/of ‘Nationaalpark de Meinweg’.
– zoek je een grote (veelvoudig prijswinnende) camping met alle faciliteiten dichtbij Roermond en de natuurparken? Boek dan een plekje op Camping de Leistert in Roggel (gemeente Leudal).

Welkom in Limburg!

Print Friendly, PDF & Email