Gaasterland ontdekken - Wandernan

Gaasterland ontdekken

Tijdens een persevent in 2016 ontving in van regiomarketing Friesland ‘inspiratiekaarten’. Ik had deze kaarten netjes bewaard, met in mijn achterhoofd het idee om Friesland toch echt maar eens te gaan ontdekken. En zo kwam het dat we op een mooie dag in mei op pad gingen. De dijk over, op naar Gaasterland. Ik heb er een prachtige tip voor een tof huisje bij gedaan. Speciaal voor jullie!

Gaasterland is een streek in het zuidwesten van Friesland. Gaasterland is een bosrijke en groene omgeving. Gaasterland is vernoemd naar de gaasten (dit is hoe mens de heuvels vroeger noemde. De heuvels zijn ontstaan in de ijstijd.

Oudemirdum bezoeken

Oudermirdum is een dorp en is het groene hart van Gaasterland. Aan het IJsselmeer kun je de kliffen bezoeken, in het dorp kun je laten onderdompelen in de geschiedenis van Oudermirdum en daarnaast zijn er volop gezellige winkeltjes en terrasjes.

In Oudermirdum is er meer dan genoeg te doen. Als fiets of als wandelaar is het de ideale plek om naar toe te gaan vanwege de omliggende natuurgebieden en bossen. Denk hierbij aan het libellereservaat of de kliffen aan de IJssel. Naast Oudermirdum is het ook zeker een aanrader om de omliggende dorpjes te gaan bezoeken.

Op mijn kaart had ik gezien dat bezoekerscentrum Mar & Klif (meer en klif) een mooie beginpunt zou zijn van onze dagtrip. Niet voordat we een kopje koffie mét gebak hadden gehad bij Boschlust (De Brink 3). Het plaatsje Oudemirdum is op zichzelf al een klein wandelingetje waard. Je hebt op de Brink keuze uit verschillende restaurantjes. Maar Boschlust is in elk geval een prima plekje.

Fietsen in Gaasterland

Gaasterland is perfect te verkennen met de fiets. Niet alleen de bossen in Gaasterland zijn fantastisch, je kunt tijdens het fietsen ook naar gezellige plaatsen zoals bijvoorbeeld Sneek. Er zijn verschillende fietsroutes gemaakt in Gaasterland. Je hoeft in principe dus niet je eigen route uit te stippelen.

Mar en Klif

Mar en Klif is een gratis bezoekerscentrum in Gaasterland, waar heel veel te beleven is voor kinderen. Ze leren hier alles over het landschap buiten, en waarom dat zo vreemd heuvelachtig is in het anders vlakke Nederlandse landschap. Kinderen kunnen er verkleden, opdrachtjes uitvoeren, zien welke dieren er hier in de buurt leven. Ze kunnen spelen met een boerderij, visjes vangen. En wist je dat het Duitse leger in de bossen van Friesland raketten afschoot? Ik niet.

Een van de leukste dingen die je kunt doen: een uilenbal uit de automaat trekken. Daarna mag je hem ontleden. Gewapend met water, penseel en pincet, haal je muizenbotjes uit de uilenbal, welke je met behulp van een voorbeeldje kunt herleiden. Súper tof om te doen! Noor (6) had het er nog weken over.

We kunnen buiten in de kruidentuin ontdekken wat hier groeit en waar je het voor kunt gebruiken. Het ruikt heerlijk!

mar en klif gaasterland

Kliffen van Gaasterland

Oké, je moet hier dus geen krijtrotsen verwachten. Of zelfs maar een rots. Het is een walletje aan het IJsselmeer. Volgens de vriendelijke mevrouw van de VVV zou het Mirnser Klif het leukst zij met kids. Het strandje bij ’t Mirnser Klif is zeker een toffe plek met kinderen. Een fijn strandje. Kitesurfers om naar te kijken en een speeltoestel.

kliffen van gaasterland

Rijsterbos

De bossen in dit gebied zijn heerlijk om in te wandelen. Wij kochten bij Mar en Klif een ‘Hippe Heksen en Paddenstoelen’ wandelroute voor kinderen, inclusief heksenmuts (van vrij fragiel materiaal overigens ;-)). Voor maar EUR 3,50 (per kind) gingen we op zoek naar houten paddenstoelen in het bos. De kids vonden het geweldig. Spelenderwijs leerden ze nog wat bij. Leuk!
In het bos is ook nog een speelplek.

gaasterland
The North Face en billendoekjes

Pannenkoeken eten bij Rijsterbosch

De mevrouw van de VVV / Mar en Klif raadde ons aan om pannenkoeken te gaan eten bij Rijsterbosch, mijn reactie was dat de kids helaas geen pannenkoeken lusten. Maar toen ik het statige landhuis zag liggen mét springkussen in de ruime tuin, dacht ik dat het toch een goed idee was hier te gaan eten.
Wij vonden het heerlijk. Pippa wilde heus ‘koffertjes’ (poffertjes) en Noor, ach… die at er voor de vorm ook een paar. We hadden gelukkig zelf nog een en ander mee.
Een topplekje met kinderen! Je kunt hier overigens ook slapen, want het is tevens een B&B.
Adres: Marderleane 2, Rijs

Wij komen zeker nog eens terug om wat langer op onderzoek uit te gaan, maar dit was in elk geval een geslaagde dagtrip vanuit Noord-Holland!

Gaasterland ontdekken is zeker een aanrader. Maar er een weekend van!

Denk je tijd tekort te hebben? Maak er dan een weekend van! Ik vond dit geweldig leuke huisje in Stavoren. Perfect voor een gezin!


Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *