Na mijn ervaring met fietsen in Berlijn, ben ik óm. Ik vind per fiets een stad ontdekken echt een van de leukste manieren. En al helemaal als er een Nederlandse gids mee is. Ik versta echt goed Engels, maar nuances, zeker waar het geschiedenis betreft, mis je dan toch. En zo kwam ik via Baja Bikes terecht bij Budabike om te gaan fietsen in Budapest.  Lees mee wat ik er van vond! 

Wervelende fietstour door Budapest

Via BajaBikes kun je op de website een tour boeken. Bij BajaBikes kun je meestal kiezen uit verschillende tours. Ik koos de Highlights tour, omdat deze op een tijdstip vertrok die ons goed paste. Daarbij wist ik weinig van de stad. Maar ik heb nog wel even stevig zitten twijfelen of ik niet de ‘Retro Tour’, moest gaan doen. Allebei kon helaas niet! Er is ook een avondtour, maar ‘s avonds fietsen vind ik persoonlijk wat minder leuk.

Je boekt de tour online (EUR 25,- per persoon voor de highlights). Twee seconden later zeilt er een bevestiging je mailbox in waarop staat waar je je mag melden. De betaling doe je ter plaatse. Je kunt bij regen altijd omboeken. Geen probleem!

De startplaats van de tour is centraal gelegen voor de St. Stefanus basiliek. Let op, het nummer op de bevestiging (nummer 6) klopt niet helemaal, je moet je gewoon melden in de kelder onder het plein om je fiets op te halen.

We ontmoeten Peter, onze gids. Hij woont al jaren in Hongarije en is een ware wandelende encyclopedie. Niet alleen kun je hem alles vragen, hij weet ook overal antwoord op. Ok, ik heb hem kunnen betrappen op één dingetje. Hij weet weinig van paarden. En geeft dat ook toe.

Wat ik persoonlijk echt top vond, is dat hij van tevoren even vraagt of er wensen zijn. Of jij persoonlijk graag dit of dat wilt zien of ergens meer van wilt weten. Kijk, daar onderscheidt hij zich direct van de massa.

We zwieren door het verkeer, ik zal inhoudelijk niet te veel over de tour vertellen, dat is zinloos. De fietsen zijn in goede staat. De tijd dat de tour duurt (zo’n 3 uur, welke ruim werd overschreden in ons geval) lijkt misschien lang, maar heel veel kilometers maak je niet.  Veel meer dan dan 10 kilometer zullen we niet gefietst hebben. Je rijdt niet hard en de wegen zijn echt vlak, ik heb nergens een heuvel op gefietst. Dat had ik van tevoren niet gedacht!

Onderweg zijn we nog even gestopt bij een ‘garden bar’ waar iedereen dan weer even leuk verhalen met elkaar uitwisselt. Ik hou er van!

Wat voor mij zo’n tour zo leuk maakt:

  • in korte tijd veel horen over de geschiedenis van een land of plaats
  • en passant wat tips krijgen over restaurantjes of buurtjes waar je zeker even moet gaan kijken
  • en daarbij de bijzondere verhalen die juist niet in boekjes staan
  • andere mensen spreken onderweg
  • lekker om je heen kijken terwijl je achter een gids aan fietst (ooit had ik in Valencia gedacht zelf te gaan fietsen… met een verkreukelde stadsplattegrond in mijn hand door het verkeer van Valencia rijden is geen aanrader)
  • de enthousiaste vertelstijl van Peter
  • iemand die de weg echt goed kent voor je

Voor kinderen van welke leeftijd is dit leuk?

Wij hadden nu zelf geen kinderen mee, maar ze zijn zeker welkom tijdens de tour. Natuurlijk kunnen ze achterop, maar dat is tijdens deze tour echt niet vol te houden, je staat vaak echt wel tien minuten ergens te luisteren, dat is voor kleine kinderen niet interessant.
Maar, tegen de tijd dat ze zelf kunnen fietsen en een beetje geïnteresseerd raken in wat ze om zich heen zien (Noor van zes is erg nieuwsgierig, die zou ik wel kunnen enthousiasmeren), is deze tour erg leuk. Peter geeft ook aan dat hij kinderen altijd wel weet te boeien met slimme truukjes. Hij weet hoe het werkt met kinderen, dat is duidelijk.
Gemiddeld genomen zou ik zeggen vanaf een jaar of acht. En ik zeg altijd maar zo, zorg dat je een kaart bij je hebt. Wil het die dag allemaal even niet, zo gaat dat wel eens met kinderen, dan breng je gewoon zelf je fiets terug. Budapest heeft geen ingewikkeld centrum, je bent zo weer terug.

Praktische informatie

Prijzen: Highlights tour EUR 25,-

Website: Fietstour Budapest

Adres: de fietstour start voor de St Stefanus basiliek

Onze tour duurde: 4 uur


 

Wandernan’s fotoboek

fietsen-in-budapest-1
fietsen-in-budapest-2
fietsen-in-budapest-3
fietsen-in-budapest-4
fietsen-in-budapest-5
fietsen-in-budapest-6
fietsen-in-budapest-8
fietsen-in-budapest-9
fietsen-in-budapest-10

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Print Friendly, PDF & Email