Onder de indruk van de documentaire van Boyan Slat (VPRO Tegenlicht), en zijn Ocean Cleanup, ben ik weer eens gaan nadenken over mijn eigen duurzaamheid. Wij willen dit jaar voor het eerst ver gaan vliegen met de kinderen, maar is dat wel van deze tijd? En hoe kunnen we onze reizen en dagelijks leven een stukje duurzamer maken? Ik ben geen goeroe op dit gebied, ik bedoel, ik heb twee auto’s voor de deur staan en twee kinderen voortgebracht. Dan sta je al 6-0 achter. Ik prentendeer het ook niet te zijn, maar ik wil je wel meenemen in mijn overwegingen. Mijn vader moest al proesten ‘ga jij schrijven over duurzaam met een gezin?’  Maar weet je wat ik denk? Dat we altijd van elkaar kunnen leren. 


Plastic soup

De beste manier om plastic soup te voorkomen en duurzaam met een gezin te leven is volgens mij nog altijd zo min mogelijk plastic te gebruiken en dus ook bewust spulletjes te kopen die niet drie keer verpakt zijn. (it’s not toxic waste, zegt Boyan dan)

Flesjes. Ik probeer echt altijd een waterfles bij me te hebben. Niet alleen voor onderweg, maar tegenwoordig drinken we ook tijdens dagjes uit veel water bij het eten.
De dames kijken heus wel eens verlangend naar die andere kinderen, die wel Fristi of appelsap krijgen, maar ik leg het dan uit, dat het me een tientje per dag scheelt en dat we op die manier vaker weg kunnen. Ik doe dit overigens alleen bij selfservice restaurants.

Noor leert ook steeds meer over duurzaamheid, dus ik kan haar ook wel overtuigen op basis van het het argument dat het duurzamer is water te drinken. Op school drinken mijn kinderen altijd water. Omdat het gezond is. En we gebruiken zo dus minder limonade.

Overigens heb ik wel altijd wat pakjes drinken klaar staan in de kast voor een dag uit, dus soms hebben we heus kleine drinkpakjes mee. Ik denk dat ik een keer per kwartaal wat pakjes koop.

Een geweldig idee voor een relatiegeschenk of kerstpakket? Check bij deze online drukker eens de mogelijkheden voor bedrukte Doppers of andere drinkflessen. Hoe tof is dat? Ook zakelijk gezien zie ik hierin een voordeel, je klanten blijven je naam voorbij zien komen. Winwin.

Uiteraard leer ik mijn kinderen hun zooi op te ruimen en afval te scheiden. En af en toe ook gewoon iets oppakken uit de zee, als er iets drijft.
Op sommige Sardijnse stranden is dat overigens onbegonnen werk. Ik was er serieus verdrietig van dat te zien. Ik was al een paar jaar niet aan de Middellandse zee geweest.
Ook op straat pakken ze regelmatig even iets op.

Minder vlees eten en koken in het algemeen

We zijn van nature geen carnivoren, hoewel je daar heftige discussies over zou kunnen voeren. Maar waarom eten we dan zoveel vlees? Ik kies redelijk bewust om weinig vlees te eten. 
Sowieso nooit op brood.

Minstens de helft van de week eten we vegetarisch.

Als gezin eten we meestal nog geen kg vlees per week (dat is dus toch nog 52 kg per jaar).

Denk je dat je vlees hard nodig hebt? Goede vervangers zijn: eieren, peulvruchten (kidneybonen, kikkererwten, linzen), noten, pitten.
Ik heb niet zo veel met vleesvervangers die toch op vlees moeten lijken. Maar een groenteburger vind ik vaak wel erg lekker. Een keertje snacken? Er zijn groentenkroketten en kaassouffles.

Ik ben niet zo dol op kokosolie en sojaproducten. Voor de huidige vraag naar sojateelt is 100 hectare land nodig (Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar -> bron: WNF).
Gojibesjes komen helemaal uit Tibet en Mongolië.
Natuurlijk, zijn er overal initiatieven die er voor zorgen dat dit voedsel duurzaam geproduceerd wordt (maar let jij daarop bij aanschaf?). Ik denk meestal wat simpeler en op zijn Italiaans. Zero chilometro is volgens mij de toekomst. Voedsel dicht bij de bron aanschaffen, zodat het niet eens vervoerd hoeft te worden .

In Nederland wordt gemiddeld per jaar ongeveer 40kg voedsel per persoon weggegooid. Dat vind ik heel veel.

Mijn tips:
– zorg wekelijks voor 1 gerecht waarin je restjes kunt verwerken, denk bv aan een groentenschotel uit de oven of een curry
– maak 1x per drie maanden je kasten leeg (koop alleen het hoognodige voor wat je die dagen gaat maken)
– bewaar alle restjes en maak die op, op een avond dat de sportclubjes het tijdschema onder druk zetten
– ziet het fruit er niet meer helemaal top uit? Maak er een smoothie van met yoghurt en kaneel/koekkruiden
– leg, als je er aardigheid in hebt, een eigen kruidentuin aan. Dan hoef je niets te vervoeren!

Uit eten? Op vakantie kijk ik altijd even om me heen, zijn de borden erg vol? Dan vraag ik er een bordje bij voor de kinderen in plaats van een hele maaltijd voor ze te bestellen.

Next stop: minder brood weg gooien (ik haal wel eens teveel uit de vriezer) en nog meer met de restjes doen en eens wat vaker in de omringende landerijen mijn groenten inkopen (op de fiets?).

Kleding

Koop duurzame kleding (bij mij is dat kleding die lang mee gaat, maar ik let gewoon ook op de stof) en draag je kleding tot het onherstelbaar gevlekt of stuk is.

En mijn tip om ook vakantiewas te besparen is om deze kleding tot de vakantie te bewaren en daar voor de laatste keer te dragen.

In mijn zoektocht naar duurzaamheid (er wordt behoorlijk wat over geschreven), vond ik deze site: Rank a Brand. Daarin staat welke merken duurzaam produceren. Je kunt zo bv zoeken op kleding maar ook op thee (Pickwick doet het niet zo lekker), hoera KPN scoort goed, je Duveltje moet je even laten staan.

Merken kunnen hier een A (beste) tot E (slechts) krijgen. Help. Mijn Havaianas scoren een E – label. M.A.C. cosmetics ook. Het wil niet altijd zeggen dat ze geen beleid hebben, soms wordt er geen informatie beschikbaar gesteld. Aveda bv. is van hetzelfde moederbedrijf (Estee Lauder) en scoort om die reden ook heel slecht, terwijl het ogenschijnlijk erg goed bezig is.

Next stop: nog beter nadenken over de hoeveelheid kleding die ik koop voor mezelf en de kinderen.
Consuminderen

Ik heb een enorme verzameling Havaianas. Te veel make-up. 
Mijn kinderen hebben veel en veel te veel Playmobil.

Verder zijn we geen echte grootverbruikers van wat dan ook.

Ik probeer steeds meer opruimgoeroe Marie Kondo in mijn achterhoofd te houden. 
‘Je hoeft geen bakjes te kopen om dingen in op te ruimen, je moet gewoon dingen weg doen.’

Ik kan eeuwig twijfelen om wel of niet een nieuw prulletje te kopen. Meestal kies ik dan voor niet. De inrichting van mijn huis zal dus ook door veel vrouwen als oersaai en veel te praktisch bestempeld worden.

Qua speelgoed kies ik het liefst voor duurzaam. Niet per se qua productie, maar het moet bij voorkeur wel waardevast zijn. Iets wat nog heel zal zijn en te verkopen als mijn kinderen er klaar mee zijn. Ik vind te veel meuk tijdens kinderverjaardagen ook moeilijk. Nog liever een duurzaam kado voor minder dan vijf euro dan voor tien euro meuk. Voor knutselspullen kom ik wel bij de budgetshops als Action en Wibra. Maar ok, ik shop ook wel eens bij AliExpress. Dan is het soms echt een keuze van een jurk van 30 of 5 euro, dat verschil vind ik te groot.

Ik gebruik nu een jaar wasbare wattenschijfjes. Wat daar grappig aan is; ik vind gewone watjes nu te hard.

Bij Dille & Kamille kocht ik RVS rietjes. Kinderen ook weer blij.

Waterballonnen mogen mijn kids niet, ik kocht bij de Action negen pompons die zich kunnen vullen met water. Niet helemaal hetzelfde, maar toch leuk.
Recycle

Alles wat ik teveel heb in huis heb, krijgt een tweede leven.
Ik heb laatst een product twee voor de prijs van 1 gekocht. Het eerste product beviel niet. Ik heb het tweede (maanden later, zonder bon) terug gebracht naar de winkel, ik hoefde er niets voor terug, maar dat doe ik dan dus liever dan het weggooien.

Kleding van de kinderen – >stichting Je Mag Er Zijn.
Overbodige huisraad -> kringloop.
Brillen -> inzamelpunt waarbij de brillen worden doorgegeven
Mijn kleding -> textielbak.
Oud, kapot beddengoed -> dierenasiel

Next stop: geen idee, ik heb het idee dat ik hier best goed scoor.

De auto

Dit is mijn grootste bottle neck. Ik pak te vaak de auto. Ik vind naar het zwembad en terug met natte lange haren stom op de fiets. Als ik de kids naar school breng in de auto doe ik erna wel meteen iets waar ik de auto toch al voor nodig had. Maar toch is dat eigenlijk onnodig.

Ikzalhetbeterdoen, ikzalhetbeterdoen, ikzalhetbeterdoen.

Werk

Ik run Wandernan en Wanderweb vanaf huis. Voor mijn werk heb ik niet veel meer nodig dan een paar computers, een telefoon, een printer en wat stroom. Mijn communicatie loopt voornamelijk via mail en whats’s app. Ik zit op een leren bureaustoel, nog over van een kantoor waar ik in Amsterdam werkte. Twintig jaar terug.

Next stop: oud papier gebruiken als kladpapier ipv altijd mooie notitieboekjes te kopen.

Goed voorbeeld

Even een eervolle vermelding voor mijn ouders, die al duurzaam waren voor het hip was. Bij ons thuis ging nooit iets zomaar weg. (behalve dan mijn gescheurde spijkerbroek die ik als een relikwie aan mijn wand had opgehangen, hahaha, sorry, het schoot te me opeens weer te binnen, ik heb hem uit de vuilnisbak gehaald).

Wij moesten bijna altijd fietsen naar school en sportclubjes. Ook als het k*tweer was. Zijn we niet slechter van geworden.

Zelf pakken ze maar zelden de auto. Ook niet als het ze een half uur scheelt, keer twee. Want dat scheelt je weer een ritje (met de auto?) naar de sportschool.

Afval scheiden en recyclen zit er in gebakken. Alles wat stuk is, daar wordt een poging gedaan het te herstellen of repareren.
Dus bedankt voor het goede voorbeeld.

Zoals er ook landen zijn die het stukken slechter doen en op dit moment voor een heel groot deel verantwoordelijk zijn voor de vervuiling, zo zijn er ook altijd mensen die het beter doen. Die duurzamer zijn.
Laat je er door deze feiten er niet van weerhouden ook jouw leven stukje bij beetje duurzamer te maken.

Heb jij iets gelezen waar je wat mee kunt? Ben jij duurzaam met een gezin en heb jij nog tips voor mij of waar denk jij erg over na?

Op zoek naar een duurzaam vakantieverblijf, check Landal Twenhaarsveld eens.

Print Friendly, PDF & Email