De rijen op Schiphol - Wandernan

De rijen op Schiphol

Hoe werkt de wachtrij bij Schiphol en waar moet je rekening mee houden? Hoewel de informatievoorziening best ok is, had ik van tevoren nogal wat vragen over het leed dat de wachtrij van Schiphol heet. Op mijn vertrekdag was het een piekdag op Schiphol waarbij er maar liefst 62.000 mensen vertrokken.
Waar moet je rekening mee houden en hoe werkt het?

Inchecken

Inchecken doe je natuurlijk al thuis. Tenzij dit niet mogelijk is. Voor bv sommige vluchten willen ze je coronatoestand ook nog checken (Portugal bv).
Tijd besparen: thuis inchecken.

Bagage inchecken

Bagage kun je laten labelen door een grondstewardess. Er zijn ook bagage afgiftepunten voor wie als is ingecheckt.
Tijd besparen?: parkeer op P3. Daar kun je je bagage zelf al afgeven (veel langer dan 4 uur van tevoren).
Nog meer tijd besparen: voor vluchten met Transavia en Corendon kun je kiezen voor ophaalservice Luggo. Zij halen jouw bagage thuis op. Werkt op zich aardig, maar zorg dat je die dag echt thuis kunt blijven (of in elk geval iemand). De afhaaltijd werd niet helemaal nagekomen zoals op het contract stond. Verder verliep alles wel keurig en veilig.

Check je vlucht

Via deze link kun je je vlucht checken en zeker weten dat je in de juiste vertrekhal terecht komt.

Vertrek vanaf Schiphol.

Ga alsjeblieft niet uit van alles wat je van andere mensen hoorde… de ene dag is de andere niet. En bedenk je ook. Als je 4 uur van tevoren op Schiphol bent en je kent er de weg goed genoeg, dan red je het.

Naar Schiphol

Tijd besparen? Kom met de trein. Deze stopt onder Schiphol. Voor de wegbrengers stond ook een rij.

Vanaf het perron loop je naar boven en vervolgens nog een verdieping naar boven voor de vertrekkende vluchten. Daar loop je in het eerste fuik. Daar willen ze graag weten of je niet stiekem langer dan 4 uur van tevoren aanwezig bent. Wij waren iets eerder dan 4 uur en mochten doorlopen. Dit rijtje is peanuts vergeleken bij de rest.

Schengen of niet-Schengen?

Moet je door naar niet-Schengen? Dan kun je opgelucht adem halen. Jij hoeft niet in die ellendig lange rij. Midden op een topdrukke dag viel het daar ontzettend mee 15-30 minuten. Maar let op. Ga je met een lowcost carrier vanuit vertrekhal 3, dan is de situatie weer anders. Plus houd rekening met 2 stops. Security en paspoort.

Schengen?

You. Are. Utterly Fucked. Echt, ik kan het niet leuker maken. Kom echt vier uur van tevoren. Wij waren dus 10 minuten voor de 4 uur op Schiphol en achter mij slibte het in een half uur tijd helemaal dicht. Hoewel het echt wel lekker doorschuifelt is de rij werkelijk 2 uur.

Kun je naar het toilet in de wachtrij van Schiphol?
Nee. Als je net in de rij staat die buitenom geleid wordt is daar een toilet. Maak daar zeker even gebruik van wanneer je met kinderen bent. En drink het eerste uur zeker niet teveel. Je kunt er niet even tussenuit ergens.

Tips om het leuk te houden
Ik vroeg mijn kinderen van tevoren wat ze wilden hebben als ze NIET gingen zeuren dat de rij lang was. Ze vroegen om een euro. Hoogden het nog op met 100% en daarmee was het kostje gekocht. Voor een luttele 4 euro heb ik geen woord gehoord. Nood breekt wet.

Voor Pippa maakte ik op het handvat van de trolley een iPad houder met een keycord. Hoewel ik heel wat verwijtende blikken kreeg van sensorisch spelen moeders onderweg, werd ik ook door een paar mensen gecomplimenteerd met dit idee. Noor heeft lekker muziek geluisterd en TikTokjes gemaakt. Ik had mijn noise cancelling headphone op en stond ook een beetje mee te dansen.

In een extra rugzak (zo’n gymrugzakje) volgepropt met bolletjes, wortels, druiven, drinken, Maltesers, zoute snackjes). Vooral ook omdat ik niet wist of we tijd hadden om achter de security nog wat te eten.
Over die bagage heeft niemand ingewikkeld gedaan. We hadden vrij veel bij ons.

Veranderingen bij de security

Veranderingen bij de security:
– vloeistoffen mogen in je handbagage blijven, water hoef je dus niet meer weg te gooien!
– electronica blijft in je bagage
– sieraden blijven om

Nog sneller: draag bij voorkeur geen riemen en/of hoge schoenen en laat je vuurwapens en coke thuis. 

Bagage en security

Nog een allerlaatste tip: ik stuur mijn kinderen vooruit. Doe mijn laptop en paspoorten als laatste in de bak en verlies ze niet uit het hoog tot ze achter het plexiglas verdwijnen. Mijn kinderen staan dan al aan de andere kant om het op te wachten. 

Onderweg in het vliegtuig naar Lanzarote heb ik deze blogpost geschreven voor jullie. We genieten hier enorm!

Nog meer vragen of opmerkingen? Stuur mij gerust een mail! nanda@wandernan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *