Laatst was ik met mijn moeder (voor moederdag) een dagje naar Delft. Graag vertel ik je wat we hebben gedaan en waarom jij het ook op je lijstje moet (mag!) zetten.

Reizen met de trein

Ga je lekker met de trein! Je laat het Hollandse landschap aan je voorbij trekken en tuft voor je het weet het nieuwe state of the art station van Delft binnen.
Ik kijk meestal op de Spoordeelwinkel of er nog een leuke deal is. Mind you,… een eerste klas kaartje is maar zeven euro duurder.
(Let wel even op de voorwaarden, wanneer je mag vertrekken, op weekdagen pas na 09.00 meestal!)

Delft - 1

VVV Delft

Na een dubbele espresso, gingen we eerst even langs het VVV, waar we ons lieten informeren en vervolgens een combiticket aanschaften.

Met dit ticket kregen we:
– de oude kerk
– de nieuwe kerk
– museum het Prinsenhof
– een stadswandeling naar keuze
– koffie met iets lekkers bij het Stads-Koffyhuis.

Delft - 9

Er bestaan verschillende combitickets. Eventueel kun je deze ook van tevoren op de website van VVV Delft bestellen.

Wij liepen de Vermeer wandeling, waarbij je langs kubussen loopt met daarop extra informatie van Vermeer. Ik had verwacht dat de kubussen dan op belangrijke plekken voor Vermeer zouden staan, of op punten waar hij geschilderd zou hebben. Dat is niet het geval. Je kunt ook kiezen voor een andere stadwandeling. Mijn advies is om voor de historische wandelroute te kiezen.

Wat maakt Delft zo bijzonder?

Wat mij vooral opviel, is dat de hele stad zo prachtig onderhouden is. Zoveel historische elementen, je weet niet waar je kijken moet en alles strak in de verf. Prachtig!
Het centrum is gezellig druk met toeristen en heel veel studenten, maar ga je even van het gebaande pad, dan vind je rustige hofjes.

Delft - 2
Delft - 3
Delft - 5
Delft - 6
Delft - 7
Delft - 8

Wat kun je waar zien?

Prinsenhof: geschiedenis van Willem van Oranje, plus de plaats waar hij vermoord is

Replica, het echte melkmeisje hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam

Replica, het echte melkmeisje hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam

Escape room, lachen!

Escape room, lachen!

Dé plek

Dé plek

Delft - 15
Delft - 14
Delft - 16

Nieuwe kerk: begraafplaats van de Oranjes (overigens is de grafkelder niet voor publiek geopend), je kunt wel een maquette bekijken om te zien wie waar ligt.

Delft - 18

Oude kerk: graf van Johannes Vermeer

Delft - 17
Buiten deze grote attracties van de stad, zijn er nog legio andere dingen te doen, zoals een rondvaart, een bezoek aan het Delfst Blauw museum en de botanische tuin.

Eten

Genoeg! Er is genoeg te eten in Delft. De Beestenmarkt is een gezellig plein met waaraan meerdere restaurants liggen en overal langs de grachtjes vind je terrasjes.

Wij hebben heerlijk geborreld en een bioburger gegeten bij Café Zondag op de Voldersgracht. Een aanrader!

Delft - 19
Delft - 20

Lunchen deden we bij Fratelli op de Beestenmarkt. Het broodje was prima, maar Kobus Kuch ligt er direct naast en is een begrip in Delft. Daar zou ik, een volgende keer, eerder voor kiezen.

Winkelen

Naast de grote ketens vind je in Delft ook leuke kleine winkels en boetiekjes, zoals, een stenen winkel van een van mijn favo webshops Kleine Sam! (duurzame baby- en kinderkleding en speelgoed)

Met kinderen

Bezoek je de stad met kinderen, dan zijn er nog een aantal aanraders. Bij Klieder op de Voorstraat 4 kunnen kinderen lekker spelen, je kunt een hapje eten en nieuwe kleding of andere hebbedingen voor de kids uitzoeken.

Het Science Center (de etalage van de TU Delft) en de kinderboerderij de Delftse Hout zijn twee toppers met kinderen.
Daarnaast is een kerkbezoekje al snel leuk!

Ken jij Delft en heb je nog aanvullende tips? Schrijf ze hieronder

Print Friendly, PDF & Email