Hop on, hop off bussen, CitySightSeeing, en alle varianten van dit soort bustripjes, ik heb er iets van te vinden. Ik deed deze tours inmiddels in Marrakesh, Vancouver, Kaapstad, Barcelona, Berlijn en de laatste in Porto en ik beloofde mezelf na afloop één ding…

CitySightSeeing in Porto

Ik beloofde mijzelf na afloop nooit, maar dan ook nooit meer zoiets te doen en al zéker niet met kinderen!
Noor (5) vond het nog wel leuk, dat fadomuziek in haar oor en even de benen laten rusten. Pippa van twee was het na drie minuten al zat in die bus. Want je moet stil zitten.

Nadelen:

– in verhouding duur, echt, we hadden beter een paar keer extra de taxi kunnen nemen in ons geval
– ze rijden al weg als je nog loopt, met kleine kinderen, levensgevaarlijk!
– je kunt je buggy niet met goed fatsoen kwijt
– het duurt lang voor ze bij de bestemming zijn waar je heen wilt, logisch, met al die stops onderweg
– je verliest daardoor onmogelijk veel tijd.
– je ziet heus niet meer dan vanuit een taxi
– soms lange wachttijden voordat de bus weer komt (ik heb een keer langer dan twintig minuten staan wachten, zonder idee of de bus nog zou komen)

Voordelen:

– je weet direct waar alle highlights zijn
– onderweg krijg je nog wat uitleg over de gebouwen die je ziet (niets wat je niet in een reisgids kunt terugvinden!)

Praktische informatie

In Porto kun je kiezen uit drie maatschappijen, de CitySightSeeing, Yellow Bus en Blue Bus Citytours.

De Yellow en Blue zijn geen familie van elkaar. Verwarrend! De Blue Bus heeft geen vermelding van gratis kinderen. Bij de andere twee reizen kinderen tot 4 jaar gratis mee. Vaak kun je kiezen uit een kaart voor 1 of voor 2 dagen en met of zonder boottrip over de Douro.

Bij CitySightSeeing hadden we een kaart van 48 uur (welke ook echt 48 uur geldig is, dat vind ik wel handig!). Bij CitySightSeeing was er een Nederlands op de audioguide, dat is prettig!

De beste manier om Porto ‘te lijf’ te gaan als gezin

Ik wil je graag een tip meegeven, als je er ook van overtuigd bent dat een CitySightSeeing tour voor jou niets is.

1. Zorg voor een centraal gelegen hotel. Het HF Ipanema Porto waar wij zaten ligt centraal ten opzichte van de luchthaven en de dierentuin waar wij graag heen wilden.
Wanneer je niet geïnteresseerd bent in Zoo, strand en Sealife (of andere attractie’s buiten het centrum), dan raad ik aan een accommodatie te kiezen welke in het centrum (tussen station Sao Bento en de Ribeira kade) ligt.

2. Een taxirit van een kwartier is ruwweg EUR 8,-. Je zou een fiets kunnen huren en naar Sealife fietsen, op de weg er naartoe (vrij rechte weg) kun je nog een stopje maken, terug fiets je gewoon langs de Douro.

Een ideale route voor het stadscentrum is: beginnen bij treinstation (São Bento), de Ribeirakade, Ponte Luis beneden langs lopen, de kade aan de andere kant, port proeven, boottochtje, kabelbaan naar boven, de bovenkant van de Ponte Luis doen en op de Ribeira kade eten.

Lees je in in wat je echt wilt zien, deel de stad op in stukjes en laat je rijden of neem alternatief vervoer in de vorm van een boot of fiets.

Zelf vind ik het het, met kleine kinderen, altijd fijn om gewoon maar wat rond te lopen. We beginnen bij iets wat we echt willen zien en daarna laten we het allemaal een beetje los.

Download, als je van plan bent taxi’s te nemen, de app meo taxi. Ideaal, hiermee kun je in no-time een vrije taxi oproepen.

TIP: hou er rekening mee dat Porto echt steile straatje heeft! Het gaat best aardig met een buggy, maar je moet er behoorlijk aan trekken. Handiger is misschien een drager.

Uiteraard volgen er nog meer blogposts over deze waanzinnig mooie stad. Nog meer plaatjes kijken? Check dan ons dagboek even: weekly whereabouts.


Het strand, ongeveer 20 minuten fietsen vanuit het centrum

Het strand, ongeveer 20 minuten fietsen vanuit het centrum

De prachtige en niet te missen Ponte Luis kun je boven en onder over wandelen.

De prachtige en niet te missen Ponte Luis kun je boven en onder over wandelen.

Aan de overkant zie je de Ribeira-kade

Aan de overkant zie je de Ribeira-kade

Print Friendly, PDF & Email