TGIF! Deze keer, hoe kan het ook anders met dit weekend voor de boeg: Paaseiland. Antoinette neemt jullie mee…

Onder verschillende mooie namen is dit eiland, dat qua grootte vergelijkbaar is met ons eigen Texel, bekend. Paaseiland is een geïsoleerd Polynesisch eiland in de Grote Oceaan.
Terwijl het staatkundig bij Chili hoort, bedraagt de vluchttijd vanuit de hoofdstad Hanga Roa naar Santiago de Chili maar liefst vijf uur.

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen arriveerde op zondag 5 april 1722 bij dit eiland en omdat dit op paaszondag was, gaf hij het eiland de naam ‘Paasch-Eyland’. De naam Rapa Nui is de Polynesische betekenis van ‘grote rots’.
Het mystieke Paaseiland is vooral bekend vanwege de Moai (de Paaseiland beelden).

Voor een bezoek aan Paaseiland trek je drie à vier dagen uit. Het eiland is eenvoudig te verkennen per auto, brommer, quad bike en fiets (een behoorlijke conditie is vereist). Zorg dat je je autorijbewijs bij je hebt en als je in het bezit bent van een motorrijbewijs dan bewijst je dit een extra dienst.

Zelf kozen wij voor het huren van een quad bike. Er is weinig verkeer op Paaseiland en de weg kwijt raken is daar echt onmogelijk. Wel zijn de wegen soms zeer slecht, wat iets is om qua snelheid rekening mee te houden. Het landschap op Paaseiland is ruig en hier en daar zie je wilde paarden lopen.

Neem je tijd om de verschillende Moai locaties op het eiland te bekijken, maar bezoek in ieder geval Rano Raraku, bij deze uit tufsteen gevormde vulkanische krater bevond zich de steengroeve waar het grootste deel van de Moai beelden uit gehouwen zijn.
Een andere krater op het eiland die absoluut een bezoek waard is, is Rano Kau.

Het is ook mogelijk om bij Paaseiland te duiken. Wij hebben gedoken met duikschool Orca diving. Dit was een fantastische ervaring, te meer omdat onze duikgids in zijn jonge jaren bij de wereldberoemde Franse zeeonderzoeker Jacques Cousteau had gewerkt en daar schitterende verhalen over vertelde. Half in het Frans, deels in het Spaans en dan weer een paar woorden Engels.

Het water bij Paaseiland is zo intens blauw, zelf kan ik dat met geen andere duiklocatie vergelijken. Je zult hier relatief weinig vissen zien, maar het duiken bij Paaseiland doe je dan ook voor de prachtige koraalformaties.
Verder kun je ook onder water een Moai bekijken. Je zult direct opmerken dat deze erg afwijkt van de Moai op het eiland. Deze ‘nep’ Moai is een overblijfsel uit de film Rapa Nui van producent Kevin Costner. Het is alweer even geleden, maar Kevin Costner kennen we allemaal van de films Robin Hood Prince of Thieves en Dances with Wolves.

Kevin's werk

Kevin’s werk

Paaseiland is een bezoek meer dan waard, maar gezien de afstand van Nederland en de afgelegen ligging zal het waarschijnlijk gecombineerd worden met een bezoek aan het vaste land van Chili of een reis naar Frans Polynesië. Ik zou zeggen, je kunt het slechter treffen!

Lan Chile is de enige maatschappij die op Paaseiland vliegt.

Print Friendly, PDF & Email