Dirk (48), ondernemer emigreerde naar Canada en leeft er ‘de droom’.

Je bent vanuit Nederland naar Canada geëmigreerd, vertel…
Je wil weten waarom? Het is zoiets als verliefd worden. Een beetje lastig uit te leggen, maar toen we hier met vakantie waren, zo’n 14 jaar geleden, voelden we ons erg aangetrokken door de ruige natuur, de ruimte, de vrijheid en de ontzettend aardige mensen. Anderhalf jaar later emigreerden we naar een huis in de bergen, zo’n 450 km ten oosten van Vancouver. Ik zou het zo weer doen. Het is heel verfrissend om je gesettelde leven ineens om te gooien en opnieuw avontuur te zoeken.

Prachtige natuur in Canada

Prachtige natuur in Canada

In welke opzichten zijn Nederland en Canada vergelijkbaar met elkaar en wat zijn de verschillen?
Beide landen zijn modern, kennen een cultuur die erg internationaal is en hebben een goed sociaal netwerk. Canada kent wel veel meer vrijheid, de mensen zijn erg relaxed en wat ik zelf ook heel belangrijk vind is dat men veel meer respect voor elkaar heeft. Dit heeft denk ik veel te maken met het feit dat er nog zoveel ruimte is. We zitten hier niet boven op elkaar. Het land kent ook een compleet andere geschiedenis en dat bepaalt mede hoe mensen nu hun leven leven.

Ruimte...

Ruimte genoeg

Jouw bedrijf organiseert reizen in Canada, op welke doelgroep richt je je precies?
Ja, ik vond altijd dat de “bestemming Canada” op de Nederlandse markt altijd erg truttig en traditioneel gepositioneerd werd (en deels wordt). Ik dacht dat aantrekkelijker te kunnen maken en ik ben samen met een partner een bedrijf gestart waar we authentieke autorondreizen samenstellen Canadian Travel Design. Deze reizen verkopen we voor het merendeel via reisbureaus in Europa, maar soms ook direct. Wij kennen West-Canada zo goed en weten wat bijvoorbeeld Nederlanders graag willen ondernemen en zien. De keuze van accommodaties en routes is bijvoorbeeld erg belangrijk. Wij bedienen een hele brede doelgroep, van jonge stellen en gezinnen tot oudere echtparen. Het leuke is om iedere keer weer een reis samen te stellen die echt bij de klant past. Dat is onze lol en uitdaging.

BENG! Wat een ongelofelijk goede foto...

BENG! Wat een ongelofelijk goede foto…

Wat maakt Canada volgens jou tot een interessante reisbestemming?
Een reisbestemming is natuurlijk erg persoonlijk, maar als je van echte natuur houdt en de leegte en stilte van het land kunt waarderen, dan vind je het hier prachtig. Steden als Vancouver of Victoria zijn waanzinnig mooi, voeg hier nog eens de wilde orka’s en beren aan toe, dan heb je toch wel echt een topper. Iedere dag is hier voor mij nog steeds een feest!

Beren

Beren

Heb je ‘inside’ tips voor lezers?
Rij niet teveel en beleef meer. Bijna iedereen die naar Amerika of Canada reist wil veel rijden, en vaak in een camper. Waarom? Gewoonte. Omdat iedereen dat doet. Niet slim denken wij. Ga erop uit en verkas niet vaker dan iedere drie dagen ofzo. Met een camper reizen is leuk, maar niet echt comfortabel en meestal ook niet goedkoper. We hebben hier zoveel leuke lodges, cabins, b&b’s en kleine hotelletjes en je komt hierdoor ook veel meer in aanraking met de lokale bevolking. Die vertellen je graag meer over de omgeving, geschiedenis en hebben vaak leuke tips. Wij maken voor onze klanten een persoonlijk reisboek met veel ‘secret tips’. Waar je mooi kunt wandelen, leuke restaurantjes etc.

Kijk maar, Dirk weet waar het leuk is!

Kijk maar, Dirk weet waar het leuk is!

Wat is volgens jou het beste seizoen om Canada te bezoeken?
Als we het over West-Canada hebben, dan zeg ik vanaf half mei tot eind juni voor Vancouver Island, Vancouver, Whistler en de Okanagan Valley. Een prachtige tijd van het jaar. Wil je meer naar de Rockies, ga dan in juni, september is ook een supermooie maand. Natuurlijk is juli en augustus altijd goed, maar dan is het wel drukker.

Hoe zit het nu precies met het ‘muggenseizoen’ in Canada?
Hetzelfde als in Nederland. Overal waar veel water is heb je wel muggen. Waar ik woon hebben we bijvoorbeeld bijna helemaal geen muggen, en aan de kust ook niet echt. Ga je naar het noorden, richting de Yukon en Alaska, ja daar stikt het van de muggen. Erg lokaal dus. Gewoon wat muggenolie meenemen dan zit je altijd goed.

Omschrijf eens wat voor type reiziger je bent? En wat zijn jouw favoriete bestemmingen?
Ik reis graag zonder al teveel plannen te maken, omdat ik van verrassingen en avontuur hou. Het liefst trek ik de natuur in. In Europa kwam ik veel in de Alpen en hier blijf ik meestal in eigen land want er is zo ontzettend veel te verkennen.

 

Waar gaat je volgende trip naartoe ? Wie gaan er mee? Waar kijk je het meest naar uit?
Over 2 weken trek ik samen met m’n gezin en familie uit Nederland door de Canadese Rockies. Voor ons al wat bekender terrein (maar niet minder mooi) en ik vind het altijd erg leuk om bekenden uit bijvoorbeeld Nederland verschillende mooie plekken te laten zien. 

Je hebt jouw ‘picture perfect’ meegestuurd, waarom is deze zo goed gelukt? Wat is het verhaal achter deze foto en wanneer is deze genomen?

Dirk en

Dirk en Sequoia Trueblood

Deze foto is in Kootenay National Park in de Rockies genomen. Ik ben hier samen met Sequoia Trueblood, een native elder. Gedurende de drie dagen dat ik bij hem was heb ik heel veel van hem geleerd en zijn we door de wildernis getrokken, wilde rivieren overgestoken en hebben samen gedrumd en een grote vredespijp gerookt. Een zeer bijzondere man die tevens de United Nations adviseert, met name op het gebied van vrede. Op zijn t-shirt staat: the drum connects our heart to the heart beat of Mother Earth.

Vertel eens, als geld en tijd geen rol speelden, wat is dan je droomreis?
Ik leef mijn leven dusdanig dat wanneer ik de loterij morgen zou winnen, ik niets zou veranderen aan hoe ik nu leef. Mijn leven, in de huidige vorm, is mijn droomreis. Ik ben het liefst ergens in de wilde natuur en ik rij ook veel op m’n mountainbike.

Wonen in een droomreis

Wonen in een droomreis

Heb je een favoriete reiswebsite, waarom is deze zo goed?
Ik vind de TGIF van Antoinette erg leuk om te lezen op Nanda’s Daily. Verder vind ik www.where.ca een goede site. Je kunt hier veel leuke tips op vinden die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt.

Jij bent ook druk bezig met het project Super Souls, kun je hier meer over vertellen?
Jeetje, jullie weten ook al veel over mij… Okay, je vraagt er zelf om. Overal om je heen zie je ellende, problemen in bedrijven, natuurrampen, oorlogen. Veel mensen worden hier depressief en ongelukkig van. Ik ben van nature positief ingesteld en heb besloten om ‘kindness, happiness, love en peace’ te promoten. Ik doe dat door inspirerende mensen te interviewen en deze te plaatsen op supersouls.com. Ik heb al een aantal zeer bekende mensen mogen interviewen en dat is echt heel mooi om te doen. Er gebeurt namelijk zoveel moois en goeds in de wereld, je moet het alleen willen zien. En de media doet hier in ieder geval niet aan mee. Ik heb een lijfspreuk: “When you change the way you look at things, the things you look at change.” En dat doe ik nu met Super Souls, deels voor mezelf maar met name voor iedereen die geïnteresseerd is. We denken namelijk dat we veel weten en alles goed voor elkaar hebben, maar ondertussen groeit het aantal burnouts, zelfmoorden en scheidingen. 

Wat is jouw tip voor het behoud van onze planeet?
Eigenlijk heb ik dit al genoemd. Ik weet dat je doelt op het milieu en de natuur. Ik denk echter dat het behoud van onze planeet begint met meer liefde voor onszelf te hebben en dat dan te delen met anderen. Want als we echt veel van onszelf en anderen om ons heen houden, dan doen we ons al die ellende toch niet aan. En het zijn echt niet altijd ‘die anderen’ die daar voor verantwoordelijk zijn. Ik draag hier graag mijn eigen steentje aan bij.

Ik wil je bedanken voor je interesse in wat ik doe, en ik vind je vragen ook mooi. Iedereen die hier in de buurt komt, laat maar eens wat van je horen, dat vind ik altijd heel leuk.* Notitie van Nanda: Dirk, jij bedankt voor je inspirerende woorden, ik ben fan van je Orka-foto, eerlijk waar ik blijf er naar kijken! En als ik ooit weer naar Canada ga, en die kans is behoorlijk groot, dan kom ik zeker even bij je ‘shoppen’!
Print Friendly, PDF & Email