Mijn Vlaamse vriendin Jelena was laatst ‘um die Ecke’ voor haar, in Brugge om zich even te ‘herbronnen’. Herbronnen is een van de mooiste Vlaamse woorden die ik heb geleerd in de afgelopen paar jaar. De batterij opladen, maar dan mooier. Vind je niet? Maar goed, ze was dus herbronnen met ‘haar lief’ in Brugge. En nu deelt ze al haar tips met ons. Brugge is meer dan een tochtje op de gracht! 

Zoals beloofd in mijn verslag over de fijne B&B Le Foulage hebben jullie nog een overzicht te goed van waar we onze tijd in Brugge doorbrachten.

Brugge03

We hebben niet echt veel gewinkeld. Gewoon slenteren langs de vitrines en kerstmarktgeuren opsnuiven. Maar als je daar naar op zoek bent stelt Brugge zeker niet teleur! Een paar toppers:
The Chocolate Line de chocoladewinkel van onze Belgische chocoladetrots Dominique Persoone. Ooit al chocolade gesnoven?

2-be: een paradijs vol Belgische specialiteiten, inclusief een onvoorstelbare bierkelder. Tja, we blijven wel Belgen natuurlijk… Vergeet de thuisblijvers of de oppas niet!

Wij houden van musea, dus dan mag je in Brugge niet klagen. Hoewel het geen grote stad is, herbergt ze toch een aantal pareltjes. Deze kozen wij uit:
Groeningemuseum en Arentshuis
In het Groeningemuseum hangt een uitgebreide collectie van de Vlaamse primitieven. Onwaarschijnlijke kleuren en impressionante techniek. De toegang voor het Arentshuis zit in je ticket voor het Groeningemuseum en is zeker de moeite om even door te lopen. Hier zie je kleinere werken met speciale druk- en etstechnieken. Het Arentshuis was voor mij een ontzettend inspirerende traktatie!

Brugge08

Neem zeker ook even tijd om van de mooie binnentuin te genieten.

Oud Sint-Jan: De lopende Picasso tentoonstelling stond al lang op mijn lijstje. Ze toont de grafische werken (denk: etsen en lijntekeningen) van Picasso en plaatsen deze naast tijdgenoten als Miró, Rodin en Chagall. Overal vind je het verhaal achter de werken en de relaties tussen de verschillende kunstenaars. Een kans om een totaal ander type werk van gekende kunstenaars te zien!

Historium: Al sinds de teasers met Clara Cleymans op tv liepen wilde ik naar Historium. Kort voor ons verblijf scoorde ik via Groupon tickets met een mooie korting. Het museum is alles wat je beloofd wordt; in zeven kamers met mooie decors, passende muziek en zelfs goedgekozen geuren krijg je een liefdesverhaal verteld waardoor je ongemerkt heel veel leert over het Brugge uit de Middeleeuwen. Fijn is dat je achteraf ook veel herkent en trots zegt: “Hier moeten dus die Waterhallen dus hebben gestaan!”. Mijn inner streber was tevreden. Ik vond het ideaal om met kinderen te doen of om niet-musealiefhebbers toch ergens binnen te krijgen omdat het niet te zwaarwichtig of theoretisch is. Bijkomende pluspunten:
In de laatste overzichtskamer kan je op een balkonnetje buiten met een prachtig zicht op de Markt – inclusief zo’n leuke telescopische kijker (waar je dan heel ongekunstelde foto’s mee moet nemen).


Brugge05 Brugge04

Onder in het museum heb je het Duvelorium. Een prachtig cafeetje van Duvel. Helaas was er op het moment dat wij er waren geen plaats, en ik vrees dat dat in het weekend wel vaker het geval zal zijn.

Brugge06

Tussen het winkelen, de musea en het doelloos rondwandelen door moest de innerlijke mens ook versterkt worden. Dat deden we op deze adresjes: Balls & Glory.
Na mijn eerste bezoek met de wonderful Wandernan aan de vestiging in Antwerpen was ik misschien licht teleurgesteld over de locatie. Heel achterin een lange straat waar verder niet echt iets te zien is. De keet zelf was klein, maar heel familiair en gezellig (slechts één lange tafel, maar met een portie geluk vind je wel een plekje). En de ballen waren even smakelijk als die ‘bij ons’.

Brugge02

Bistro Hollywood: Wordt gerund door de familie die onze B&B uitbaat vind je deze bistro tussen zijn soortgenoten op ‘t Zand. We hebben hier heel lekker gegeten (grote portie!) voor een – zeker naar Brugse normen – eerlijke prijs. We kregen ons eerste drankje zelfs van het huis omdat we in de B&B logeerden – top!

Stoepa: Tip van onze Brugge-experte, en een goeie. Wat een gezellig eetcafe! Een mix tussen Brugse, middeleeuwse charme en oriëntaalse invloeden. Dat zie je ook in de keuken terug, en dat loont. Ik slaagde erin om mijn bord kort aangebakken tonijn met peperbolletjes te bombarderen na een klein accidentje met de pepermolen. Klassiek! Maar ze schoten snel ter hulp en ik heb niet minder genoten.


Brugge01
Brugge10

Van onze Brugge-experte kregen we nog koffiebar Li O Lait door. We wilden er heel graag gaan opwarmen maar helaas waren ze gesloten. Op zaterdag. Om 18u. Tijdens het eerste weekend van de kerstmarkt. Bummer! Ik hoop er volgende keer zeker mijn handen rond een hete mok lekkers te kunnen vlijen.

Deze vrolijke vriend kwamen we tegen onderweg. Iedereen heeft recht op vriendschap. Catch him if you can!

Brugge09

Nog inspiratie nodig? Misschien is een obligaat boottochtje op de Brugse grachten wel jouw ding? En anders vind je hier vast nog leuke activiteiten en adresjes.

Brugge07

See you in Brugge, die scone; a name well-deserved!