Vroeger vond ik het bizar als mensen zonder kinderen op vakantie gingen. Waarom ‘heb’ je ze dan? Als je kinderwens vervuld is, wat echt niet zo vanzelfsprekend is, dan wil je ze toch meenemen? Dat is toch gezellig? Het gebabbel de hele dag, zwemmen met je kleintje en de wereld samen ontdekken. Zeker waar, maar heel soms is het óók prettig om zelf weg te gaan. Maar waarom dan eigenlijk?


1. Je bent weer dat toffe mens
Wat niet de hele dag loopt te zeuren. ‘ruim je speelgoed op’, ‘KIJK UIT!’ en ‘Nee, je mag geen snoep’ tot ‘blijf van je zusje aahhhaafffff’

Nee, deze vakantie ben jij dat gezellige mens wat de hele dag loopt de stralen omdat je kunt…

2. Uitslapen

kinderen2
Ik ben slaap pas echt gaan waarderen sinds ik kinderen heb. Ik was een ochtendmens. En ging niet voor elf uur naar bed, vaak niet eens voor twaalf uur. Tegenwoordig ben ik om negen uur al kapot en val ik in slaap op de bank.
Tijdens een kinderloze vakantie ga ik dus niet alleen uitslapen, ik ben ‘s avonds ook fit.

3. Iets bekijken zonder dat je ogen in je rug moet hebben
Een museum. Of zelfs maar een bootje op zee, je bent je er altijd, altijd van bewust waar je bloedjes van kinderen zijn. Niet in de laatste plaats omdat ze nog geen zwemdiploma of enig verkeersinzicht hebben. Of omdat ze niet begrijpen dat een eeuwenoude berg stenen geen klimrek zijn.

4. Aan tafel ben je geen octopus
Als ik aan tafel zit, kan ik tegenwoordig met links mijn kind te eten geven, met rechts mijzelf, terwijl mijn hoofd een gesprek onderhoudt op drie verschillende niveau’s varierend van ‘dadada’ tot ‘Amadeus staat lekker in de stal, je kunt nu wel gaan eten, hoe was het op school’ tot ‘hoe was jouw dag?’. Ik voel me af en toe net een meesterschaker met ongelofelijk een ongelofelijk coördinatiegevoel. Geen wonder dat ik een uur na het eten al weer trek heb, ik kan me er onmogelijk bewust van zijn dat ik zelf nog eet.
Tijdens een vakantie alleen proef je je eten, heb je een gesprek over dingen waar je anders niet aan toe komt en is dat een avondvullend programma.
En je voelt je ook niet schuldig als je de schijf van vijf niet haalt op een dag.

5. Het zwembad is een plek van ontspanning
Was het zwembad vroeger een plek om je neer te vleien op een handdoek, eens weg te duiken in een boek en tussendoor een dutje te doen. Tegenwoordig is een plek waar drie centimeter water staat een eersteklas death trap. Waar je op de rand zit om de speelgoeduitwisseling in de gaten te houden en of er niemand verdrinkt.
Nu kun je zelf zwemmen, ondersteboven in het water hangen, snorkelen desnoods, vervolgens nog eens een hoofdstukje lezen in dat boek waarbij je plotseling wel je aandacht kan houden en tussendoor even je oogjes dicht doen.

6. De dagplanning
Geen nerveus gewacht totdat een supermarkt open gaat of een restaurant je wil ontvangen, omdat je kinderen schreeuwende honger hebben. Geen wachten tot dreumes uitgeslapen is en niet opschieten, omdat kleuter om zeven uur in bed moet liggen. Geen witte neusjes en sjaggerijnige gezichten. Gewoon. Take it easy.

7. Bagage
In plaats van een volksverhuizing te plannen, pak je nu je koffer, doe er wat shirts en een paar slippers in, wat make-up en whop… Ready to go.

8. Reizen is leuk

Antwerpen02
In het vliegtuig kun je lekker dat ene cd’tje eens van voor tot achter beluisteren terwijl je lui in een boekje bladert. Daarna sluit je stiekem je ogen terwijl de piloot je kundig en veilig naar een andere luchthaven loodst.
Reis je met de auto, dan kan de radio op 10 zonder een gehoorbeschadiging van de kinderen op je geweten te hebben en kun je meezingen. Ook als er ‘fuck’ of ‘shit’ in de tekst zit.

9. Spontane acties
Een leuk feestje op het blok? Het ontbijt overslaan vanwege andere ochtendplannen? Een drankje extra om de zon te zien zakken in de zee? Je kunt het gewoon doen…

10. Thuiskomen
Thuiskomen is leuker dan ooit. De geur van die warme kinderlijfjes, armpjes om je nek en de enthousiaste verhalen van hun weekend. En soms zelfs de vraag ‘hoe was het in …’ of… het beste van alles ‘ik heb je gemist!’
Je kunt er weer tegenaan en vind de komende weken alle snotneuzen, poepluiers, het gedram en de ego van je kleuter weer prima. Misschien tref je bij thuiskomst een puber ondersteboven aan op de bank, dat kan ook, ga er lekker ondersteboven bij hangen. Met frisse zin en 100% toewijding ben je weer aanwezig als MAMA of PAPA.

Heb jij zin gekregen in een tripje zonder kids? Check onder het tabje ‘inspiratie’ de love shacks, of klik op Londen, Valencia, Antwerpen, Brugge of Lissabon.

Wat vind jij, zonder kinderen op vakantie: een no-go, must of een (stille) wens?

Print Friendly, PDF & Email